Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Betablokery a upał

Gość qwerty123321

Rekomendowane odpowiedzi

Gość qwerty123321

Witam. Od kilku lat zażywam Beto ZK na skurcze dodatkowe. Moim problemem jest to, że niedawno przeczytałem, że w ulotce jest podane aby przechowywać lek w temperaturze nieprzekraczającej 25 stopni. Problem też polega na tym, że u mnie w mieszkaniu temperatura nie spada poniżej 25, zazwyczaj utrzymuje się na poziomie 26, 27 st. a w upały sięga 30 stopni. W takich warunkach przechowuję ten lek, bo nie mam żadnego chłodniejszego miejsca...Wcześniej nawet nie zastanawiałem się nad temperaturą, normalnie brałem swój lek i nic nigdy się nie działo(nawet w upał). Ale po przeczytaniu kilku artykułów na ten temat zaczynam się poważnie martwić, czy w takiej temperaturze mógł się zmienić skład tego leku, przez co może mi zaszkodzić zamiast pomóc...Nie mogę już nic zrobić, bo przez cały czas upałów tabletki leżały u mnie w pokoju, a muszę je brać codziennie (pół tabletki na dzień). Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić...

Witam QWERTY123321, Ciekawy problem. Ogólnie chyba nikt z pacjentów, a także wielu sprzedających leki (np. sprzedawcy w kioskach) nie może spełnić warunków termicznych przechowywania leków. Ogólnie większość leków należy przechowywać w temperaturze 15 - 25°C. W warunkach domowych taki zakres temperatur nie utrzymywany nawet w lodówce (półki - ok. 2 - 8°C; zamrażalnik, to temperatury minusowe; drzwi z reguły 8 - 15°C). Czy zatem możemy przechowywać leki we właściwej temperaturze w warunkach domowych w okresach upałów? Ja takiej możliwości nie widzę. Dlatego w okresach upalnych przechowuję leki tak, jak w okresach każdych innych (z wyjątkiem leków, które mają wymóg przechowywania w temperaturze niższej od 15°C - te przechowuję zawsze na drzwiach lub półkach lodówki). Pozdrawiam

Gość qwerty123321

JANUSZDG Betaloc zok i Beto zk to jest metoprolol czyli ten sam składnik, tylko pod inną nazwą handlową. Ale u mnie w ulotce jest temperatura do 25 stopni, więc już nie wiem jaka jest prawda...Czy to może szkodzić? Pytałem niedawno lekarki ale mówiła, że to nie ma znaczenia...

QWERTY123321 Jeśli lekarka mówiła, że to bez znaczenia, to nie masz się czym przejmować, tym bardziej, że - jak wyżej napisałem - temperatura przechowywania tej samej substancji leczniczej (bursztynian metoprololu) w przypadku BETALOCu ZOK wynosi 30°C.