Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prośba o interpretację ECHo Serduszka

Gość Zmartwiony ojciec

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zmartwiony ojciec

Witam. Bardzo proszę o interpretację Echa serduszka mojego synka. Podaje dane z wypisu: Diagnostyka wstępna Masa ciała: 3,3kg wzrost: 57cm EKG EKG spoczynkowe Rytm miarowy,zatokowy 160/min. Normogram PQ=100ms. QRS=60ms.QT=240ms ECHO Podczas badania dziecko było bardzo niespokojne!!(2 miesiące ma mój syn, po długiej podróży do szpitala a do tego zimny żel ) Relacje komór i przedsionków, odejście dużych naczyń, spływy żylne-prawidłowe. LV:2,3/1,54cm,(N do 2,26/1,53cm), SF=37%,LVEF=69%, RV:0,75cm IVS:0,3cm, LVPW:0,2cm Ao:0,8cm, zastawka 3-płatkowa, łuk lewostronny, prawidłowy,MFV w AoA i AoD=1,3m/s., MFV w AoAbd typu tętniczego. PA:0,9cm, prawidłowa MFV=0,8cmm/s.., faza zwrotna do RA w normie. Poszerzona zatoka wieńcowa 0,4cm. Zachowana ciągłość IVS. ASD II o średnicy 0,35-0,4 cm z przeciekiem L-P. Struny rzekome w LV- bez znaczenia hemodynamicznego. WNIOSKI: ASD II. MAPCA*s?. MI Ist. Do obserwacji LV. Epikryza: Niemowlę 2 miesięczne z wrodzoną wadą serca pod postacią ubytku między przedsionkowego typu ASD II, z powiększeniem lewej komory, z podejrzeniem sekwestu płucnego przyjęte do Kliniki Kardiologii Dziecięcej celem aktualnej oceny układu krążenia. Dziecko w ciąży II bliźniaczej, urodzone przez cesarskie cięcie , w 34 tygodniu ciąży, z masą ciała 1210g, Apgar 8/8/9. Wada serca jak wyżej rozpoznana prenatalnie. Aktualnie przyjmuje spironolakton. Chciałbym żebyście to z interpretowali na prosty język nie medyczny. Z góry dziękuję.