Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Za wysoki D-dimer

Gość Ann83

Rekomendowane odpowiedzi

Wykonałam dziś badania, nie dawno dostałam telefon z laboratorium o podwyższonym D-dimer. Proszę o doradzenie czy to wymaga natychmiastowej konsultacji medycznej czy mogę poczekać kilka dni. POniżej przedstawiam wyniki z nieprawidłowymi normami : Proszę o analizę : OB 42 norma 2-15 Cholesterol całkowity 206 norma 115-190 Trójgliserydy 249 norma -150 D-dimer 0,63 norma 0,00-0,50 TSH 4,810 norma ,27-4,20 FT4 0,93 norma 0,93-1,70

Witam. Odpowiedź troszkę po czasie, mam jednak nadzieję, że się przyda. Pani wyniki nie są zbyt dobre. Bardzo wysokie OB być może świadczy o toczącym się w organizmie stanie zapalnym, proszę wykonać dodatkowo badanie CRP. Najważniejszy jest jednak wynik D-DIMERÓW. Nie są jakoś bardzo podwyższone, ale świadczą o tym, że już coś się dzieje. Ja przy zakrzepicy żył kończyn dolnych w zależności od etapów leczenia miałam przy normie 0-500 wyniki 980, 1200, 1800. To badanie niestety zbyt rzadko jest wykonywane, lekarze powinni je zlecać zdecydowanie częściej i powinno wejść do badań rutynowych. Pozwala wykryć plagę naszych czasów, czyli problemy zakrzepowe. Mnie uratowało życie. Każdy powinien chociaż raz na rok je wykonać. Cholesterol powyżej normy, ale jeszcze nie ma powodów do niepokoju. Na tym etapie zmiana diety, ruchy powinny pomóc. Warto regularnie kontrolować. Ma Pani też niedoczynność tarczycy. Warto wykonać pełną diagnostykę w tym kierunku - koniecznie usg. Jakieś inne objawy? Powód wykonania badań? Inne badania obrazowe? Choroby? Pozdrawiam i służę pomocą, szczególnie w sprawach związanych z zakrzepicą, z która znamy się już od dawna niestety.