Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy jest możliwe samoistne ustąpienie migotanie przedsionków po kilku latach trwania ?

Gość DDC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich *migających* opiszę w wielkim skrócie mój problem. Otóż ,razem z przyjściem menopauzy ok.3lat temu pojawiło się u mnie migotanie przedsionków. Od roku stosuję HTZ (plastry)w najmniejszej dawce. Przez ten cały okres *migałam* na początku rzadziej ,aż od tego roku prawie codziennie.Jestem przebadana od stóp do głów (tarczyca, serce +koronarografia,ginekolog ,co 3 miesiące badana krew...) wszystko okay! Ciągle migającym sercem byłam już tak zmęczona ,że właśnie czekam na ablację i o dziwo jak teraz wiem ,że mam miec ten zabieg to od ponad 2 tygodni nie migam (a za tydzień mam miec zabieg),co wcześniej się nie zdarzało nawet jak brałam leki !!! Teraz jako przygotowanie do zabiegu od 2 tygodni biorę Xarelto 20mg i miałam wykonane też echo przezprzełykowe na obecnośc skrzeplin w przedsionkach( wynik okay)Teraz sama nie wiem co o tym myślec , czy możliwe jest jakieś cudowne samoistne ustąpienie migotania , które na zasadzie samo przyszło , samo poszło...? Może to też zbieg okoliczności ale przestałam migac po drugiej tabletce Xarelto ,przecież to nie leczy migotania ?!Już dawno nie czułam się tak dobrze a za tydzień mam miec ablację i mam dylemat ....Może to jakaś potęga podświadomości...?! Może ktoś miał podobnie ???

Czy mogłabys napisać jakie miałas objawy tego migotania?Skąd wiedziałas ze to migotanie przedsionków?Mi lekarka mówiła ,ze arytmia może ustąpić na jakiś czas lecz później powraca,ja mam komorową,ale od kilku dni oprócz skurczy mam jakieś dziwne drżenia,bulgotania serca i piecze za mostkiem taki dziwny dyskomfort ze zazczynam się migotania obawiać ,ale kiedy sprawdzamy puls to oprócz skurczy dodatkowych jest ok.

Do DDC samouleczenie w temacie migotania przedsionków to raczej się nie zdarza. Może tak być, że na jakiś czas ustąpi ale z reguły powraca. Jeśli Cię zakwalifikowano do ablacji to raczej nie bez powodu. Jest też pozytywna strona tego zabiegu ponieważ jest on poprzedzony badaniem elektrofizjologicznym mającym na celu zlokalizowanie nieprawidłowych dróg przewodzenia więc jeśli takowych nie posiadasz nie będzie czego wypalać. Reasumując: może być tylko lepiej!

Podczas migotania , oprócz strasznego *bulgotania* serca ,mam straszny lęk ,tętno raz 200 a za chwilę 40 , co chwilkę siusiam, zimny pot na całym ciele, trzęsie mnie, problem ze zmierzeniem tętna i ciśnienia. Najczęściej łapało mnie jak usiadłam, leżałam lub w czasie snu ,budziłam się nagle... Najlepiej jak Ciebie złapie to cholerstwo to jedz do szpitala i niech wykonają Tobie zwykłe EKG i wzystko będzie wiadome!

Do ELUZYNA, bardzo dziękuję za bardzo przydatną i cenną informację...Widac ,że jesteś w temacie...!!! Bardzo mi pomogła informacja , że najpierw jest badanie elektrofizjologiczne , a póżniej ewentualna ablacja . Czy wiesz może jak to badanie przebiega tzn . czym lub jak wywołująto migotanie przedsionków ?