Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy konieczna jest koronografia przy takich wynikach?

Gość Alerr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj miałem robione badanie echokardiograficzne i dostałem takie wyniki: *Zastawka mitralna V max. E0,8A1,1 fala zwrotna: 1* brzeżne zwłoknienia w płatkach Zastawka aortalna V max: 1,28 fala zwrotna: nb płatki nieco pogrubiałe Zastawka trójdzielna V max: 0,8 fala zwrotna: 1* Zastawka tętnicy płucnej V Max: 1,06 ACT: Wymiaty (w mm) Ao: 30,4 LA: 37 RVDd: 29,2 IVSd: 11,8 LVDd: 46,4 PWd: 11,3 IVSs: 16 LVDs: 30,2 PWs: 17 Kurczliwość ściany komory lewej EF: 58% hypokineza segemntów dolnych (podstawnego i środkowego) Wnioski: Jamy prawidłowej wielkosci. Symetryczny przerosc scian l.komory. Hypokineza segmentów dolnych (podstawoweko i środkowego) -EF ok 58%. Upośledzenie relaksacji ścian. Płatki mitralne i aortalne pogrubiałe; łagodna IM. Pozostałe zastawki bez zmian. Łagodna IT (bez cech HP). Kurczliwość scian p. komory w normie; TAPSE 2cm. Osiedzie prawidłowe.* Czy konieczna jest koronografia przy takich wynikach? Co oznaczają takie wyniki bo nie bardzo wiem? Pozdrawiam.