Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyciek z rany

Gość adriano93

Rekomendowane odpowiedzi

Gość adriano93

Witam moja mama jest kilka tygodni po leczeniu rany pooperacyjnej systemem vac. rana zagoiła się prawidłowo jednak po jakimś czasie zauważyłem mały bąbel w okolicach dolnego bieguna rany wyglądem przypominał taki bąbel jak po oparzeniu. pomyślałem że to odparzenie od stanika. jednak po jakimś czasie ten bąbel pękł i co ? moim oczom ukazała się dziurka o średnicy ok 5mmx5mm z której wypływa bezwonny płyn lekko żółtawy, jak mniemam płyn surowiczy. Nie zastanawiając się długo zadzwoniłem do oddziału kardiochirurgicznego rozmawiałem z lekarzem prowadzącym który dał mi następujące instrukcje aby na wacik dać pewną ilość argosulfanu.. i wstrzymać się z przyjazdem na tydzień. Jeżeli zaobserwuję że rana się goi. jeżeli nie to dopiero przyjechać. I tutaj moje pytanie, czy to może być zakażenie ?. oraz czy takie coś się zdarza.?.. Czy instrukcje podane przez lekarza są prawidłowe?. Mam pewne myśli że może po prostu po odłączeniu opatrunku wac i zaszyciu rany pozostałości płynu nie miały się gdzie podziać i zaległy w dolnym biegunie rany po czym pęcherzyk pękł i ten płyn wypłynął?. Dodam że ogólnie rana jest w całości zagojona tylko ten pęcherz.. Proszę o rady. pozdrawiam.

Ciężko przez internet stwierdzić co to jest, może wyciekać płyn surowiczy, mogła się wdać jakaś bakteria, zakażenie, może jakiś szew popuścił i zrobiła się dziura. W moim przypadku (inny rodzaj operacji ale cięcie przeogromne też zrobiła się dziura po jakimś czasie w ranie pooperacyjnej kazali mi psikać osceniseptem, przecierać i zaklejać obserwując co się z tym dzieje. Zagoiło się po tych zabiegach. To jest tylko gdybanie bo najlepiej jakby przyjrzał się temu lekarz, może spróbujcie chociaż zasięgnąć opinii rodzinnego.

Gość adriano93

Szwów nie ma zostały usunięte już jakiś czas temu. oczywiście przemywam octaniseptem :). Podejrzewam że najlepszym rozwiązaniem byłoby się udać do lekarza prowadzącego który zna całą historię mamy i jej rany. Jednak dzieli nas spora odległość. Chyba udamy się do lekarza rodzinnego. Jednak jakoś w 100% nie ufałbym jego opinii w tej dziedzinie. w pon minie tydzień zobaczymy. Dodam że nie zaobserwowałem żadnego obrzęku w okuł tego miejsca wydzielina z rany również jest bezzapachowa więc raczej to nie będzie zakażenie. Najlepszym rozwiązaniem był by posiew.. ech.. oby było wszystko dobrze.. ostatnio mama spędziła w szpitalu 5 tyg z tą raną.. teraz wszystko ładnie się zagoiło a tu ten bąbel ech..