Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jeszcze raz o dodatkowych skurczach

Gość ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Aniu05 mam do Ciebie pytanie... a skąd mam wiedziec czym spowodowane sa moje skurcze dodatkowe? miałam robione ze 3 razy echo serca, oto wyniki ostatniego: komora lewa w diast. 53mm lewy przedsionek 33mm prawa komora w proj. 4jam 34mm przegroda 9mm ściana tylna 8mm EF 70% sladowa fala zwrotna trójdzielna z max gradientem w gran 28-32mmHg pień tętnicy płucnej 24-26mm max predkośc przepływu w pniu TP 105cm/s śladowa fala zwrotna płucna szer. odcinka wstepujacego aorty 29-27mm i łuku 23mm jesli się znasz aniu to prosze o odpowiedź czy wynik jest prawidłowy robiłam tez próbe wysiłkową, wyszła super elektrolity mam w normie chyba, mam niedoczynność tarczycy lekka i biore euthyrox50, czy on może byc oprzyczyna moich skurczów dodatkowych? w poniedziałek bede miała wyniki wczorajszego holtera 12-odprowadzeniowego, to napisze ile tych dodatkowych jest ale wiem, że sa to nadkomorowe przede wszystkim myślę że mam nerwicę lękowa, bo podczas tych skurczów dostaję ataku paniki, boje się ze umrę takie dziwne uczucie wywołuja u mnie czy te skurcze sa na tle nerwowym? jak myślisz? pozdr Kaska

Kejthi niestety nie znam się na echo to już musi kardiolog zobaczyć (chyba że dr.Google ma prawidłowe wytyczne co do tego badania ):),ale każdy problem z tarczycą może powodować kołatania serca i w twoim przypadku tego bym się uczepiła .Mam 2 koleżanki które mają problem z tarczycą i to taki że nawet nie muszą brać leków a jednak serca im wariują .A ile masz lat ?Na tle nerwowym też jest to prawdopodobne .Różnica jest taka że na tle nerwowym najcześciej występują one w spoczynku a w nieprawidłowościach typu problem z sercem lub tarczycą i w spoczynku i podczas wysiłku .Tak mnie uczono i pamiętam to z książek .Nieraz tez jest tak że niby się zdrowo odżywiamy a jest brak mg i potasu na poziomie komórkowym bo organizm ma kłopoty z przyswajaniem .A dlaczego echo aż 3 razy miałaś ?Lekarze tak zlecali bo były jakieś nieprawidłowości czy sama robiłaś tzn.na własne zlecenie .?

Wklejami ci fajny artykuł o nadkomorowych .Jest bardzo jasno napisany i mysle że wiele wyjaśnia . Dodatkowe skurcze nadkomorowe serca to nieprawidłowe, dodatkowe skurcze serca zaburzające jego rytm, powstające w obrębie przedsionków serca, żył doprowadzających krew do przedsionków i w węźle przedsionkowo-komorowym. Powstają na skutek zaburzenia "elektrycznych mechanizmów" w komórkach mięśniowych na skutek m.in. napięcia układu nerwowego, niedokrwienia serca, infekcji, leków, nadczynności tarczycy, zaburzeń elektrolitowych. Czynnikami wyzwalającymi są także tytoń, kofeina, alkohol, narkotyki. Dodatkowe skurcze nadkomorowe serca to często spotykana arytmia serca. Ich częstość zwiększa się z wiekiem. Występują także u zdrowych ludzi, choć w niewielkiej ilości (zwykle nie więcej niż 100-200/dobę). Ich ilość może wzrastać pod wpływem stresu, emocji, zaburzeń elektrolitowych, na skutek ubocznych działań używek i leków. Zwykle są pojedyncze, tzn. po dodatkowym skurczu kolejny skurcz jest prawidłowy, ale mogą być także gromadne (2 lub więcej występujące po sobie). Dodatkowe skurcze nadkomorowe serca zwykle nie są zauważalne, choć niektóre osoby mogą odczuwać je dość dotkliwie. Mogą powodować uczucie "zamierania", przestawania czy niemiarowości serca, niepokój i inne. Bardzo liczne nieprzewiedzione (po skurczu przedsionka nie następuje skurcz komory serca) dodatkowe skurcze nadkomorowe serca mogą powodować zmniejszenie rzutu serca i objawy z tym związane - osłabienie, zawroty głowy, omdlenia. W niektórych przypadkach są zapowiedzią wystąpienia bardziej złożonych arytmii nadkomorowych tj migotanie przedsionków. Jeśli dodatkowe skurcze nadkomorowe serca są bardzo liczne stwierdza się standardowym w zapisie EKG. W innych przypadkach potrzebny jest długotrwały zapis np Holter EKG. W większości przypadków dodatkowe skurcze nadkomorowe serca nie wymagają żadnego leczenia. W przypadkach, gdy są bardzo liczne i dokuczliwe zaleca się unikanie czynników wyzwalających oraz stosuje się leki z grupy betablokerów lub antagonistów wapnia. Czyli mogą występować w stresie ,jak i przy kłopotach z terczycą :)

Echo miałam robione jako 18 latka, później w pierwszej ciazy jak miałam 24 lata i ostatnio pół roku temu to co wyżej, podobno robi się co jakiś cza sbo się przedawnia, nie wiem - w mniemaniu lekarki która mi je robiła nie ma tam nic groźnego ale mnie jakos te fale zwrotne intrygują, teraz mam 33 lata, ponad dwa lata temu rodziłam drugiego synka i po tym porodzie jakies 4 miesiace zaczęły się nasilac te skurcze, które mam nawiasem mówiąc od tego wieku 18 lat ale były do tej pory sporadyczne a od tych dwóch lat sa okropne, dodam, że co roku nasilaja się jesienią, listopad to najtrudniejszy miesiąc w moim zyciu :( euthyrox biore od 5 lat ale nie mam zmian w budowie tarczycy, jednak jak przestaje brac to tsh rosnie - jestem pod opieka endokrynologa nerwus jestem przeokrutny, nie chce mi się kolejny raz powtarzać ale jak poczytasz moje posty jakie mam fazy lekowe to może coś pomożesz...

Gość Rui Miguel

Ania możesz podać źródło? Znam ten tekst niemal na pamięć i wiem że był on ogólnie o dodatkowych skurczach a nie konkretnie nadkomorowych. Tam gdzie tekście przytoczonym przez Ciebie są dodatkowe skurcze nadkomorowe w oryginalnym źródle (te co ja znam) są same *dodatkowe skurcze*.

WG.mnie u ciebie nałozyła się i tarczyca i stres .Jeżeli lekarz nic niepokojącego nie widzi w echu i nie widział (porównywałas wyniki poprzedniego z tym najświeższym ?)to serce jako przyczyna ja bym wykluczyła na bank .Gdyby to o mnie chodziło nie przejmowała bym sie sercem tzn.tym że jest chore .Nie trzeba miec zmian w miąższu tarczycy żeby mieć z niej objawy .Sama piszesz że jak tylko zaniechasz branie Euthyroxu to zaraz tsh idzie w górę .Bierz magnez ale dobry ,droższy bo wielu bierze najtańszy bo jest w promocji i dziwi się że mu nic nie daje a niestety to z jakością tak jak z herbatą -tańsza no niby też herbata ale to nie to co z porządnej firmy i plantacji :)Tak więc kup porządny mg i bierz systematycznie .Zaszkodzic na pewno nie zaszkodzi a zobaczysz czy może będzie poprawa .Gdzieś czytałam i nie była to Pani Domu że pół godziny stresów i nerwów wypłukuje 80 proc.z organizmu .

Dzięki Aniu, martwi mnie tylko to, że te moje skurcze pojawiaja się nie tylko w sytuacjach stresowych, tzn zależy jeszcze jaki to jest stres, jak sie np zdenerwuje na dzieci lub pokłóce sie z facetem to wtedy skurczów nie mam bo jestem taka jakas nabuzowana, mam powera... ale np jak mam stresa bo się czegos boję np wizyty u lekarza, dentysty czy byle jakiej innej błahostki to wtedy sa mega, mam wrażenie, że umieram... sa też dokuczliwe jak np jest mi zimno, tzn jak nagle zmienię temperaturę np wejdę rano do zimnej łazienki, c zasem tez nagle się mi pojawiaja, bez rzadnej przyczyny, teraz d jakiegos miesiąca to kilka razy dziennie, zwykle wieczorem co to za cholerstwo?

Ale te skurcze są niezależne od tego czy ty w danej chwili masz stres czy nie masz .One po prostu są i to w najmniej spodziewanych momentach .I niezależnie od sytuacji .Stres w organizmie się kumuluje i atakuje przeważnie jak najmniej się tego spodziewamy .Ja też mam skurcze dodatkowe i nauczyłam się z nimi żyć ,po prostu nie zwracam na nie uwagi .Jesli do tej pory nie umarłam :)to myślę że nie umrę z ich powodu .Biorę od czsu do czasu po opakowaniu magnezu i żyję .

Własnie przed chwila dopadła mnie seria skurczów,,, jejaaa, jakie to straszne uczucie... wiecie? każdy z nas odczuwa je inaczej, podobno ludzie o niskim pulsie czyl tacy jak ja odczuwaja je bardzo nieprzyjemnie... mnie to po prostu zwalają z nóg... Aniu05, bardzo bym chciała nauczyc się życ z nimi tak jak ty, czyli nie zwracac na to uwagi ale jak na razie nie umiem i chyba będzie mi niełatwo, bo ja jestem bardzo wrazliwa na takie dziwactwa i to powoduje od razu we mnie paniczny strach, nawet jak wmawiam sobie, że nic mi sie nie stanie to i tak nogi mi sie po prostu uginaja od tych skurczów i czuję jakbym miała za chwilę paść :(

No mam nadzieję, że nie padne, póki co jeszcze nawet nigdy nie zemdlałam ale tak to odczuwam, jakby miało sie to stać... i wiesz, teraz jakoś mi lżej ale od tego, wiem to napewno, nabawiłam sie tej nerwicy lękowej, bo teraz nawet nie myslę o tym ale jeszcze dwa dni temu to tak mnie nakręcały te skurcze, że dochodziło do tego, że ciśnienie 17/100, duszności, drgawki jakbym była na syberiii a skurczów coraz więcej, dzisiaj jak poczytałam troche tutaj o tym wszystkim odpuściłam... i szybciej przeszło :)