Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Refluks pomocy !

Gość Gembird325

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gembird325

Witam serdecznie zmagam się z refluksem od 2 lat na początku otrzymałem leki emanera 40mg - choć nie miałem żadnych objawów refluksu poza wykonaną gastroskopią i nadżerkami problem pojawił się 7 miesięcy później i trwa do dzisiaj, objawy to poranne odruchy wymiotne biały nalot na języku kłucia jakby w sercu i zgaga powodująca ból, i teraz dlaczego piszę miałem ponownie gstroskopię którą przeprowadzał chirurg nie znalazł refluksu ale opisał tą zmianę natomiast nie ma już nadżerek,zostały wygojone niestety wszelkie IPP typu Nolpaza, Emanera, omeprazol polprazol nawet w dawce 40mg przez 2 tyg. nie dały poprawy, co mogę zrobić ? doraźnie ratuję się ranigastem max, ale to nie rozwiązanie, po leku typu nolpaza mam strasznie objawy uboczne to samo teraz z emanerą...no i pomaga tylko na chwilę ale nie eliminuje wymiotów w ogóle...Miałem już badania typu rezonans dno oka ekg itp. żeby stwierdzić czy to jednak nie od żołądka, jednak tam jest wszystko dobrze...co może być jeszcze przydatne jak zapalę fajkę to od razu po niej mam odruchy wymiotne tak samo jak rano jak wstaje, wiem że to od żołądka ale nie wiem co mogę z tym zrobić ? Pójdę do gastrologa to pewnie da mi znowu IPP bądź kontrolna gastroskopia...nie wiem ktoś zmagał się z takim problemem ? może coś komuś pomogło ? To samo mam jak się za bardzo objem, dopóki mi się nie odbije, nawet mam problemy z oddechem wtedy, generalnie nie wiem jak sobie z tym poradzić :/ Dacie jakieś wskazówki ?

Gość Gembird325

Mogę jeszcze napisać iż miałem badanie wymaz z gardła na ten nalot to nie ma tam żadnych grzybów, stwierdzono tylko gronkowca złocistego ale to ma co 2gi człowiek...heliobacter nie wiem ale robiłem testy z apteki zawsze było ujemne...jedynie co pokazała gastroskopia to refluksowe zapalenie przełyku...ale to powinno wyleczyć się za pomocą IPP a niestety nie jest mi lepiej piję siemię już nie palę, po alko też występuje ból...nawet piję sok z ziemniaków na to...dodatkowo doszły zawroty głowy ale po dużej dawce ranigastu i gealcidzie jest trochę lepiej, najgorsze to to ciągle mulenie kłucie i nalot na języku :(

Gość justaaaaaa999999

U mnie objawy podobne do Gembrida. Mnie gastroenterolog zapisał Dexilan 60 mg, lek nowej generacji, po kilku tabl poprawa ale... dieta to podstawa. Nie zlikwidujesz refluksu łykając tablety. Nie wolno jeść surowego, smażonego, słodkiego, kawa, mocna herbata też zabronione. Jedz przez kilka tygodni lekkie, gotowane, duszone i chude potrawy, często a mało i co najważniejsze nie przejadaj się. Dodatkowo pij pół godz przed jedzeniem i godzinę po. W moim przypadku po 17 nic już nie jem i jest poprawa choć bardzo bardzo powoli ją widać, ale nie mam kwasów. Trzeba się poprostu ostro pilnować. Dużo zdrowia i siły dla wszystkich refluksowiczów.

Ja zmagłam się z mega refluxem przez 4 miesiące, nic nie pomagało. Po gastroskopii i biopsji okazało się, że mam celiakię. Po 2 miesiącach diety bezglutenowej jest duża poprawa nie biorę już żadnych leków na refluks, zgaga i cofanie pokarmu niestety jeszcze sporadycznie występuje...mam nadzieję, że mi to minie :( czy ktoś miał podobne doświadczenia w temacie??

Gość kornell30

zmagałam się z tym problemem dopóki nie przeszłam na odpowiednią dietę z Panią dietetyk kliniczną Beatą Ślebzak-Cebulą.. indywidualne menu i dieta dużo mi pomogła i w tym momencie refluks żołądka zanika ale i tak staram się o siebie dbać

Gość Psycho-farmaceuta

Moi drodzy, refluks czy to żołądkowo-przełykowy czy żółciowy należy leczyć przyczynowo a nie objawowo. Leczenie refluksu IPP bardzo często w długim okresie powoduje pogorszenie objawów choroby, zaburzenia typu IBS lub SIBO, niestrawność czy wzdęcia i bóle brzucha. Wielu Pacjentów leczy się też prokinetykami (zirid, debretin) czy lekami wpływającymi na żółć (proursan). To tylko maskuje przyczynę choroby i powoduje, że Pacjent nigdy nie wyleczy się całkowicie. Jeżeli przyczyna refluksu jest stricte organiczna (operację na żołądek, zmniejszanie żołądka, nieprawidłowości w budowie przełyku, Achalazja, rozlany skurcz przełyku) to oczywiście należy wyleczyć lub wprowadzić profilaktykę. W przeciwnych wypadkach problemem jest dysbioza jelitowa, zaburzenia pH i odruchu Serdiukowa, który oczyszcza jelita i stymuluje perystaltykę i trawienie. Do refluksu należy podejść holistycznie, całościowo. Pozdrawiam ciepło Psycho-farmaceuta Karolina Wójciakicon29.gif psychofarmaceuta@gmail.com

Gość PsychoFarmaceuta

Moi drodzy, refluks czy to żołądkowo-przełykowy czy żółciowy należy leczyć przyczynowo a nie objawowo. Leczenie refluksu IPP bardzo często w długim okresie powoduje pogorszenie objawów choroby, zaburzenia typu IBS lub SIBO, niestrawność czy wzdęcia i bóle brzucha. Wielu Pacjentów leczy się też prokinetykami (zirid, debretin) czy lekami wpływającymi na żółć (proursan). To tylko maskuje przyczynę choroby i powoduje, że Pacjent nigdy nie wyleczy się całkowicie. Jeżeli przyczyna refluksu jest stricte organiczna (operację na żołądek, zmniejszanie żołądka, nieprawidłowości w budowie przełyku, Achalazja, rozlany skurcz przełyku) to oczywiście należy wyleczyć lub wprowadzić profilaktykę. W przeciwnych wypadkach problemem jest dysbioza jelitowa, zaburzenia pH i odruchu Serdiukowa, który oczyszcza jelita i stymuluje perystaltykę i trawienie. Do refluksu należy podejść holistycznie, całościowo. Pozdrawiam ciepło Psycho-farmaceuta Karolina Wójciakicon29.gif psychofarmaceuta@gmail.com

Zgadzam się w 100%. Zaleczanie problemu przecież go nie rozwiązuje... a refluks nie bierze się od tak przynajmniej u osób, u których pojawia się regularnie. W wielu przypadkach jest to kwestia np. stresu i jednoczesnie problemów jelitowych. Czasami wystarczy wdrożyć odpowiednią suplementację np. sanprobi stress by sytuacja po kilku tygodniach się uregulowała, Do tego sport na rozładowanie napięcia i powinno być ok. Najlepiej jednak zbadać problem u specjalisty