Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podejrzewam Nerwicę*Zaburzenia Lękowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od długiego czasu zmagam się z pewnymi dolegliwościami które w ciągu ostatnich 2 miesięcy znacznie się nasiliły. Byłem u lekarza już na 3 wizytach ale rozkłada ręce i uważa że to co mam jest na tle emocjonalnym i że powinien zgłosić się do psychologa. Badania które miałem robione to 2x EKG serca, pełna morfologia z rozmazem, mocz, Hormony tarczycy, Badania w kierunku zakrzepicy. Mam jeszcze skierowanie na Holter EKG którego jeszcze nie wykonałem. Żadne z tych badań nic nie wykazało a wręcz przeciwnie według nich jestem zdrowy jak ryba. Jedynie ts3 wyszło lekko podwyższone. Mam następujące objawy: 1.Kołatanie serca które towarzyszy mi praktycznie 24/7 (czasami słabiej czasami mocniej czuje wyraźne pulsowanie serca w gardle i na brzuchu) 2.Napady nieznośnych duszności (jakby mi ktoś cegłe położył na klatce piersiowej) oraz gniecenie w klatce piersiowej. 3. Zaburzenia równowagi w postaci zawrotów głowy. 4.Nadmierna potliwość i trzęsienie się dłoni. 5.Bóle brzucha i pleców 6.Nieznośnie lęki które nasilają się zwłaszcza w miejscach publicznych (silny lęk przed śmiercią) 7.Bardzo złe samopoczucie niechęć do wszystkiego lenistwo. Objawy te często nasilają się przy wysiłku lub wypiciu kawy, po wypiciu alkoholu większośc objawów jakby łagodnieje. Kilka razy miałem napady szybkiego bicia serca i uczucie jakbym umierał, to było straszne najgorszemu wrogowi nie życzyłbym czegoś takiego.

Ostatnio piłem 2 kawy dziennie ale musiałem zredukować do jednej. Czasami nie pije kawy nawet przez 3 dni z obawy że objawy się nasilą. Przy wysiłku ( nie zawsze) pojawia się uczucie zasłabnięcia serce jakby mocniej kołata i zawroty głowy się nasilają. Dodam że pojawia sie to często przy szybkim wstaniu z z pozycji siedzącej lub leżącej. Ciśnienie mam lekko podwyższone zazwyczaj zamyka się w granicach 134/85 Ważę też dosyć sporo przy 180cm mam 105kg wagi. Ale z tym walczę i odchudzam się od pewnego czasu i waga mi powoli spada. Staram się dobrze odżywiać. Zasłabnięcia też się zdarzają mam wtedy uczucie odrealnienia i wrażenie że zara upadne czasami robi się ciemno przed oczami ale to raczej bardzo rzadko.