Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki przy nadciśnieniu

Gość arkkab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam babcię która od jakiegoś czasu bierze leki na nadciśnienie. Jednak jestem zaniepokojony ponieważ co pewien czas dowiaduję się że babci pomimo leków wyskakuje wysokie ciśnienie (np. 180/110). Chciałbym prosić czy jest ktoś kto mógłby spojrzeć na listę leków i powiedzieć mi czy jednak nie trzeba zmienić terapii. Jestem laikiem ale wydawało mi się że dzisiejsze leki dobrze dobrane nie powinny dopuszczać do takiej sytuacji. Babcia ma 80 lat. Oto leki: contix 20mg kalipoz prolongatum sintrom 4mg beto 25 zk 23,75 mg cardilopin 5mg toramide 2,5mg galvenox 500mg pozdrawiam arkkab

Cieżko jest powiedzieć czy wymienione leki są odpowiednio dobrane bez możliwości zobaczenia jak pana babci ciśnienie utrzymywalo sie prze ostatni czas. Zeby ułatwić diagnostykę polecam pobieranie ciśnienia w domu rano przed wzięciem tabletek. W porze popoludniowej ok godz 12-13. Oraz wieczorek około godz 17-19. Proszę ustalić sobie stałe godziny. I pobierać ciśnienie w spoczynku po chwilowym wypoczynku. I tak przez tydzień proszę dokumentowac. Z wynikami polecam wybrać sie do kardiologa. Bedzie nam wtedy dużo łatwiej ocenić czy terapia nadciśnienia potrzebuje regulacji i jakiej. Pozdrawiam Dr. M