Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pomocy! Którą zastawkę wybrać

Gość Olabezparasola

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Olabezparasola

Cześć! Mój chłopak czeka na wymianę zastawki aortalnej. Ma 30 lat. Zabieg miał być już dziś, przełożono go jednak na piątek. Był lekarz, który tłumaczył mu na jaką zastawkę się zdecydować. Jednak to wszystko to medyczne terminy i on niewiele zrozumiał. Sami nie wiemy która zastawka w jego przypadku byłaby lepsza. Jest młody - 30lat jak pisałam wcześniej, do tej pory pracował fizycznie (w kamieniarstwie) i po roku przerwy zamierza dalej do tej pracy wrócić. Wszędzie piszą, że dla mlodych ludzi lepsza jest zastawka mechaniczna, jednak martwimy się koniecznością stałego przyjmowania leków przeciwzakrzepowych, lekarz powiedział że powodują one osłabienie stawów, wykluczenie niektórych sportów ekstremalnych i wysiłkowych - więc wydaje mi się że od razu też ciężkiej wysiłkowej pracy. Proszę o radę... Medycyna z każdym rokiem idzie na przód, więc może wybór zastawki biologicznej, dla młodego aktywnego mężczyzny bylaby lepsza decyzją ? Pomóżcie... Dodam, że operacja będzie w Rzeszowie, może ktoś ma jakies doświadczenia z oddziału kardiochirurgii w szpitalu na Lwowskiej ?

Gość szczesliwa

Witaj Mój mąż w ubiegłym roku miał operację zastawki w Krakowie. W chwili operacji miał 36 lat i zawodu jest spawaczem na codzień pracuje zagranicą.po rozmowie z lekarzem zdecydowaliśmy się na zastawke biologiczna.przy niej nie trzeba brać leków rozrzedzajacych krwi. Mąż wrócił po operacji do normalnego życia i pracy zawodowej. Jak będziesz miała pytania to śmiało pisz :-) pozdrawiam serdecznie

Witaj

Decyzja wyboru zastawki ,jak również czy poddać się operacji zawsze należy do pacjenta. Ja mam zastawkę aortalną biologiczną. Jestem po operacji w Krakowie 9 lat . Przed operacją zapytałem kardiochirurga jaką on preferuję.Odpowiedź- biologiczną.Moja zastawka sprawuję się doskonale. Znam opinię innych, którzy dla osób młodych zalecają mechaniczną, a dla kobiet w wieku rozrodczym i osób starszych biologiczną /większa żywotność zastawki/.

W sanatorium po operacji było 2-ch pacjentów operowanych w Rzeszowie. Chwalili ten ośrodek.

Pozdrawiam- Stanisław