Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja łącza

Gość emi210

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć EMI, jestem świeżo po ablacji łącza AV, zabieg miałem 9 czerwca. Tak się składa że była to druga ablacja, pierwszy zabieg 13 lutego tego roku , niestety drogi przewodzenia w łączu odrosły i nastąpiła konieczność powtórzenia zabiegu. Jeżeli chodzi o stymulator ja mam wszczepiony , który reguluje mój rytm na poziomie 85 min.

Cześć. Edi w sumie w klinice byłem 8 dni , ale były male komplikacje przed zabiegiem, po ablacji na trzeci dzień wychodziłem do domu. Co do rozrusznika , po ablacji łącza AV bardzo się zwalnia często do 30 i niżej i przez tojest konieczny. Naprawdę nic strasznego , źyje się normalnie i jest pewność ze seduszko jest zabezpieczone przed przykrymi niespodziankami. Rozrusznik także pozwala na ciągłe monitorowanie pracy serca , staly kontakt z kliniką , i szybką reakcję w razie czego.

Edi pierwsze trzy miesiące kazali mi oszczędzać lewą stronę tulowia tam gdzie jest wszczepiony rozrusznik, nic ciężkiego nie dźwigać , chodzi oto żeby elektrody i samo urządzenie wroslo , zeby tego nie pozrywać. Po tym okresie praktycznie mozna robić wszystko , oczywiście miejac na uwadze ze ma się rozrusznik,. Ja na początku również troszeczkę panikowalem , nie wyobraźalem sobie zycia ze stymulatorem ale zbiegiem czasu zapomina sie i żyje sie normalnie. Naprawde nie ma się czego bać , troszeczke rozsądku nigdy nie zaszkodzi a bedzie ok. W razie jak coś się dzieje to sam rozrusznik wszczyna alarm .

Tak oczywiscie można uprawiać sport, z wyjątkiem dyscyplin typowo kontaktowych i typowo siłowych. Jeżeli chodzi o stymulator wysyła dane do kliniki , w moim przypadku wydał sygnał dźwiękowy , i na drugi dzień dzwonili z kliniki ze coś się dzieje.

Naprawdę nie ma się czego bać, zabieg jest praktycznie bezbolesny, jedynym niedogodnieniem jest leżenie na stole i leżenie plackirm przez 6 godzin po. Dużo zależy od lekarza, wszystko mi mówił, co jak i tak poprostu wprowadził fajną atmosferę podczas , że strach szybko minął. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Głowa do góry.

Edi a gdzie będziesz miał zabieg, bo ja miałem w klinice w Zabrzu. Naprawdę rewelacyjny szpital, świetni lekarze, opieka na najwyższym poziomie. Przerabialem już wiele szpitali , wielu lekarzy , którzy nie wiedzieć czemu udawali ze leczą, ale teraz nie wyobrażam sobie innego leczenia jak w zabrzańskim ośrodku. Oni mi naprawdę pomogli.

Ja będę miała robiony zabieg we Wrocławiu w wojskowym szpitalu mniej więcej wiem jak wygląda ablacja bo miałam już 2 ale węzła zatokowego ale na bardzo krótko i zadecydowali o ablacji łącza a pomimo tego się boje i nie mogę sobie wyobrazić ze bede miała stymulator ale ja trzeba to trudno