Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyspieszone tętno - 128

Gość Mikazuka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem. Otóż od około 2-3 miesięcy mam podwyższone tętno (zawsze powyżej 100). Dzisiaj wyszło mi 128. Co może być przyczyną? Mam 22 lata, ciśnienie w normie - nawet często niskie. W zeszłym roku na EKG wyszła mi lekka zbyt wolna akcja serca (lekarz stwierdził lekką bradykardię ale nie dał skierowania do kardiologa), a teraz po roku czasu taki skok! Dodam, że bardzo odczuwam serce, tzn. czuję taki ciężar na klatce piersiowej jakbym była zestresowana do granic możliwości. Krążenie ok, ale drżą mi ręce i mam wiecznie zimne dłonie oraz stopy. Do tego w nocy mam lekkie zimne poty. Dodam, że byłam u pulmonloga, ze względu na charczenie w klatce piersiowej i świsty. Czekam na rtg. Co to może być?

Gość SAKREBLE2

Hej oczywiscie skonsultuj te charczenie i swisty u pulmonologa i byc moze idz tez do kardiologa. Ale najpierw zbadaj sobie tarczyce jesli tego nie robilas bo masz az za swoiste dla niej objawy. Nie zapisuj sie do endokrynologa bez badan krwii bo to bez sensu (endokrynolog i tak Cie na nie wysle i nic Ci bez nich nie powie) chyba ze Cie nie stac na prywatne badanie krwii. Zbadaj TSH i ft3 i ft4 (ok 100-150zl). Z tym idz dopiero do endo i kardio

Gość SAKREBLE2

Poczekaj na wyniki badan i daj znac. Ogolnie to czekanie na RTG jest dziwne , mnie sie zawsze wydawalo i zawsze tak bylo ze idziesz na RTG i wynik masz juz lub tego samego dnia Jak nic nie wyjdzie wtedy bedziemy cos radzic dalej bo objawy jak drzenie rak,uczucie zimna sa za malo specificzne. Najpierw podaj wyniki badan pozdrawiam

P.s. lekarka rodzinna stwierdziła, że wyniki krwi itd. mam super i mam się nie martwić, tym bardziej tarczycą. Przyznam szczerze, że jestem okropnie zawiedziona, ponieważ mając 22 lata czuję się jak 80 latka. Co prawda czytałam opinie, że dla młodej kobiety taki wynik TSH jest dość wysoki i mogę mieć problem jeśli chcę mieć dzieci (prolaktyna tez wyszla na równi z górną granicą). Ale skoro nie przekroczyła, to lekarz machnął na to ręką. Dlatego myślę nad prywatną wizytą u endokrynologa. Tylko to nie wyjaśnia takiej pracy serca... to znaczy.. aż takiej.

Jutro będę mieć wyniki rtg. Od razu będzie też wizyta u pulmonologa. Oczywiście dam znać co i jak. Martwię się, ponieważ wczoraj wyplułam skrzep krwi (nie wiem skąd się wziął czy z zatok czy go odkrztusiłam), a na codzien mam dwa-trzy wyrzuty flegmy żółto-zielonkawej.

Gość SAKREBLE2

Nie martw sie na zapas. A tym TSH 3,2 sie wogole nie martw bo ten parametr strasznie skacze. Ja mam az 3 wyniki nieprawidlowe i ponoc taka moja uroda. Tsh mialem raz 4.6 raz 1.7, raz 2.4 raz znowu 3.5 a potem kazali przestac badac. Ty sobie mozesz oczywiscie powtorzyc wynik ale tak raz na rok lub 2 lata. Skrzep krwii wystepujacy sporadycznie sie zdarza. czesto cos podraznia gardlo. Mi sie zdarza jak zjem jablko z bardzo twarda skorka. Daj znac jak bedziesz miec wyniki pozdrawiam

Gość SAKREBLE2

Refluks moze wplywac na serce u Ciebie. Szczegolnie w pozycji lezacej, u takich osob zaleca sie spanie na wysokiej poduszcze. Jesli to to to idz do gastrologa, to sie bardzo dobrze leczy. Moglbys teraz zmierzyc sobie puls?. Ale na siedzaco i koniecznie po 5 minutach bezruchu. I najlepiej jak niejadles juz jakis czas. Ile masz?