Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników holtera

Gość emdeema

Rekomendowane odpowiedzi

Miałam robionego holtera 24h. Nie umiem zinterpretować wyników. Oto co napisali: Rytm zatokowy z maksymalną akcją komór 136 / min o godzinie 17:58 minimalną akcją komór 49 / min o godzinie 6:42. średnia 78/ min, zaburony jednym dodatkowym pobudzeniem nadkomorowym. Wg Lowna 0. Liczne okresy niemiarowości zatokowej, zwłaszcza w godzinach nocnych. Tachykardia 0 Bradykardia 4 Pbudzenia normalne: Licznik 108 539 Zaznaczam że o tej 17 byłam na treningu. Biorę leki nasenne /więc stad to niskie tętno/ Holtera zrobiłam gdyż mi się zasłabło. Takie zasłabnięcia powtarzają mi się od jakiegoś czasu :/ Holter niczego mi nie wyjaśnił. Echo serca nic nie wykazało. Ponoć mam nerwice HELP

Gość SAKREBLE2

W momencie badania holtera nie mialas zaslabniecia wiec jedyne co CI ten przeprowadzony holter potwierdza to to ze nie masz utrwalonej wady pracy serca, ponadto sama praca serca byla bardzo dobra Zeby wykluczyc ze to serce jest odpowiedzialne trzeba by zaslabnac podczas badania a niestety to nie mialo miejsca. Pytanie czy Twoje zaslabniecia moga byc czyms jeszcze zwiazane: odwodnienie, picie duzej ilosci kawy lub inne uzywki, slaba dieta, tarczyca i wiele innych. Jakie masz normalnie cisnienie to przede wszystkim ?

Nie piję dużej ilości kawy :P stosuję guaranę, ale też nie jakoś w ekscesywnych dawkach. mam niedoczynność tarczycy /biorę ethyrox 150/ dietę stosuję od 11 lat wegetarianską i wszystkie wyniki mam w normie. ciśnienie nie wiem jakie mam :( ostatnio miałam 130 na 80 jakoś tak

Dodam jeszczze tylko, że jadłam przez długi czas benzodiazepiny (chyba wszystkie możliwe przez okres kilku lat) i aktualnie jestem na odstawce. (zero mg przez ponad 100 dni). ;_; czytałam, że to może powodować takie a nie inne akcje. ech, serio już nie wiem co mam robić, bo te zasłabnięcia są strasznie upierdliwe :/ idę do endokrynologa dopiero za dwa miesiące...