Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wydlużone QT

Pika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj załamałam się zupełnie, płakać mi się chce , powstrzymuje sie tylko . żeby dzieci nie widziały... Od wielu lat cierpię na kołatania serca, zawsze było mówione, ze to od nerwicy. Ostatnio tak mnie to meczy , że zrobiłam holtera EKG. Lekarz kardiolog wykrył, że wyszedł częstoskurcz nadkomorowy SVT. O tym już się dowiedziałam, co to takiego i nie martwię się tym, aż tak, bo to krotko u mnie trwa i może kiedys mi na to zrobią ablacje... Ale dzisiaj poszłam do lekarza rodzinnego , bo coraz częściej te kołatania i chciałam na nie chociaż bellergot , a tu rodzinny ogląda mój wynik i mówi, ze ja mam wydłużone QT - 468, a QTc- 516. I co to jest i co teraz od czego to, To nie nerwica? Ja już nie wiem co mam myśleć i co z tym wszystkim robić...

Gość SAKREBLE2

Hej, na poczatku myslalem ze to rodzinny zrobil Ci dodatkowe EKG i na nim wyszlo dlugie QT a nie na holterze Nie zrobili CI EKG po ustaniu SVT? Jesli tamto QT mialas podczas czestoskurczu SVT to to zupelnie inna stytuacja i nie dziwie sie ze kardiolog nie podjal tematu bo podczas atakow te parametry zazwyczaj nie sa w normie. Idz zrob sobie EKG w celu weryfikacji a na tamto QT sie nie patrz, ja podczas atakow SVT tez mam nieprawidlowe a potem jest w normie.

Gość SAKREBLE2

Dodam jeszcze tylko ze rodzinny wyslal Cie do kardiologa tez dlatego ze dlugi QT podczas SVT nie jest specyficzny. SVT z dlugim QT nie sa takie proste do interpretacji i niedoswiadczona osoba mogla blednie taka tachykardie odczytac jako SVT a nie VT. Nie ma jednak powodu aby nie ufac poprzedniemu kardiologowi, EKG to on musi umiec czytac ale skoro rodzinny zalecil to lepiej dla spokoju isc. pewnie jest jakis ulamek rodzinnych ktorzy sa lepsi od kardiologow :)

Witam Napisze dokładnie. Miałam holtera EKG na którym wyszło częstoskurcz nadkomorowy, pojedyncze pobudzenia i 1 SVT. Tak jest we wnioskach od kardiologa. Wczoraj poszlam do rodzinnego, bo sie źle czułam z tymi kołataniami i pokazałam tego holtera, a rodzinny patrzy i mowi; *Ale tu pani ma za długie QT - 517. Potem miałam EKG i wyszło QT - 390. Wiec skierował do kardiologa , bo za długie QT