Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wydłużone QT

Pika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj załamałam się zupełnie, płakać mi się chce , powstrzymuje sie tylko . żeby dzieci nie widziały... Od wielu lat cierpię na kołatania serca, zawsze było mówione, ze to od nerwicy. Ostatnio tak mnie to meczy , że zrobiłam holtera EKG. Lekarz kardiolog wykrył, że wyszedł częstoskurcz nadkomorowy SVT. O tym już się dowiedziałam, co to takiego i nie martwię się tym, aż tak, bo to krotko u mnie trwa i może kiedys mi na to zrobią ablacje... Ale dzisiaj poszłam do lekarza rodzinnego , bo coraz częściej te kołatania i chciałam na nie chociaż bellergot , a tu rodzinny ogląda mój wynik i mówi, ze ja mam wydłużone QT - 468, a QTc- 516. I co to jest i co teraz od czego to, To nie nerwica? Ja już nie wiem co mam myśleć i co z tym wszystkim robić...

Witaj. Wydłuzony qtc moze być od różnych czynników: np zaburzenia elektrolitowe, choroby tarczycy, leki. zaburzenia gospodarki mineralnej w organizmie. Moze być przemijający jak wyrównasz ewntualne niedobory elektrolitów lub choroby które dolegliwość tą wywołały. A co lekarz na to, poza stwierdzeniem że masz wydłużony?. Skierował cię do kardiologa? Masz jakieś starsze badania ekg aby zobaczyć czy miałaś zawsze czy dopiero teraz się pojawił?

Dzięki, że się ktoś do mnie odezwał. Szukałam przed chwilą starszych badan. Znalazłam jedno było napisane 380/400. Ale co ja teraz mam zrobic, tak bardzo sie boję. Rodzinny powiedzial, że się nie będzie wypowiaqdał , nie chce mnie straszyc, mam isc do kardiologa. Zapisalam się prywatnie, ale termin dopiero na sierpnia. Pojechalabym do Gdanska , tam może szybciej, ale nie wiem do kogo...

Kopiuję z opracowania kariologicznego (a wiec nie z poradnika praktycznej pani )-Za prawidłowe uważa się QTc poniżej 450 ms u mężczyzn i QTc poniżej 460 ms u kobiet [8]. Ponieważ czas trwania fazy repolaryzacji zależy od częstości rytmu serca, czas trwania odstępu QT powinno się korygować względem długości cyklu serca. Po drugie kto opisał ekg -lekarz czy urządzenie ekg czyli komputer ? Po trzecie zobacz masz te dolegliwości już kilka lat i co ?Żyjesz .Nie denerwuj się dodatkowo .Jeśli kardiolog opisywał holtera to na pewno zwróciłby uwagę na wydłużone odcinki a lekarze rodzinni nie zawsze są biegli w odczytach ,kup sobie dobry mg i łykaj ,pij dużo Muszynianki i się nie stresuj bo to działa jeszcze bardziej na przyspieszenie akcji serca .

I jeszcze jeden fragment =Najczęściej zespół wydłużonego QT jest powodowany czynnikami taki jak zaburzenia elektrolitowe (niski poziom potasu, magnezu lub wapnia), niedokrwieniem mięśnia sercowego, wpływem wielu leków i substancji toksycznych, ostrymi zaburzeniami ośrodkowego układu nerwowego (zespół wydłużonego QT nabyty). Tak więc może u ciebie są braki mg i potasu .Jest taki dobry preparat -nie pamiętam jak się nazywa -jest tam głóg ,mg i potas .Kup i łykaj .

Dzięki, ale mi się zaraz po Twojej odpowiedzi życ zachcialo.. Holtera Ekg opisal kardiolog . ale ten rodzinny dzis oglądal i zauwazyl to wydłużone, poza tym też mialam robione EKG tydzien temu w przychodni i było na granicy normy. A z Twojej odpowiedzi wynika, że to wydłużone QT można wyleczyc. i może wtedy mi się zmniejszą te kolatania