Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czestoskurcz nadkomorowy tylko w nocy, dlaczego?

Gość PrzezNoc

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!nie pisałam bo miałam za dużo spraw na głowie. Co do leku, to go jeszcze nie brałam.Lekarz ostrzegł mnie,że mogę być trochę senna w ciągu dnia.Dlatego postanowiłam przetestować go dopiero w weekend. Dziś w nocy względny spokój.Najważniejsze, że w dzień nic się nie dzieje(tfu,tfu żeby nie zapewnić).

Ja wczoraj w markecie miałam lekki napad paniki, chociaż zupełnie nie wiem, dlaczego, nic takiego się nie zadziało. Serce względnie przyspieszyło, może troszeczkę powyżej 100, za to pojawił się ogromny lęk, zrobiło mi się strasznie gorąco i czułam wzrost ciśnienia. Ale jak serce nie szaleje, to nie psuje mi to na długo humoru. Natomiast dzisiaj walczę z sennością i spadkiem ciśnienia. Mam 87/53, jestem na wpół przytomna, chętnie napiłabym się mojej ukochanej kawki, ale boję się, że serducho zacznie fiksować.

Gość SAKREBLE2

Ja dzisiaj pierwszy raz od dawna spalem z pulsometrem zeby pokazac wam na czym to polega - czas snu: 8h 35 min - sredni puls 62 (44%*) - max puls 100 (72%*) * 100% wynosi 140 ud/sec, tyle sobie ustawilem aby pulsometr zareagowal dzwiekiem gdy to przekrocze powyzej 90 uderzen na sekunde bylem przez 1 minute i 13 sekund Pulsometry dobre maja 5 stref ktore sobie ustawiacie np 90-110 110-130 13-150 150-170 170 i wiecej Pulsometr ma je podane i je sledzi dzieki temu rano wiecie jak dlugo serce bylo w okreslonych strefach Urzadzenie sluzy do treningow ale nam nerwicowca pomaga w tym ze nie msuimy sie budzic i sprawdzac pulsu a rano mamy podane ladnie wszystkie statystyki. I wiadomo czy w trakcie snu moglo byc SVT/tachykardia ktora nas nie wybudzila Na prawde zapewnia to wiecej spokoju i lepszy sen.

Gość SAKREBLE2

Wyjatkowo poszedlem wczesniej zazwuczaj chodze spac ok 1 w nocy Od razu powiem ze z tych 8.5 h, pierwsze 1.5 nie moglem zasnac :D Mam luzne godziny pracy wiec moge sobie czasami dobrac okres snu jaki jest mi potrzebny - i na tyle ile mi pies pozwoli ;)

Gość SAKREBLE2

KATA poszukaj subie pulsometrow firmy Polar najlepiej z sensorem ktory sie zaklada na klatke piersiowa Jest to drogi sprzet, mozesz poszukac tanszej alternatywy ale sie nie orientuje. Moj to Polar M400, koszt okolo 650zl Odradzam pomiar pulsu na nadgarstku, wszelkiej masci wareable , Appple watche i inne gowna. Ponoc Apple watch potrafi sie pomylic o 70 uderzen na sekunde !

Gość SAKREBLE2

Defiblyrator jest w pracy :D wiem ze to brzmii troche smiesznie i gdy bym nie mial kasy to pewnie bym nie kupil. I tak musze robic holtera co 3 miesiace . Moim celem jest poznanie skad mam SVT a robiac hoter raz na 3 miesiace moge o tym zapomniec.

Ja też mam defibrylator w pracy, ale i tak nie czuję się bezpiecznie. Hahaha. SAKREBLE2: No nie wierzę, pisałeś mi, żebym przestała o tym myśleć, żebym się czymś zajęła, wyluzowała itp. A Ty co robisz? Pracujesz po to, żebym mógł sobie kupić sprzęt do dgn kardio? Kup sobie jeszcze ekg, jak dostaniesz napadu, to sobie cykniesz zapis, może jakiś mądry kardiolog Ci odpowie na Twoje pytanie, skąd masz SVT. PS. Żaden holter Ci nie pokaże, dlaczego masz te napady. Jedyna opcja to badanie elektrofizjologiczne. Podczas badania okaże się, czy masz jakieś dodatkowe ognisko, łącze, drogę itp. Ostatnio gdzies czytałam, ze w zasadzie przy tym częstoskurczu nie musi być nieprawidłowości w sercu, wystarczy jakaś nawrazliwośc. A i kiedyś pisaliśmy o tym, czy wpw widoczne jest na ekg. Mówiłam Ci, że nie zawsze, jest także wpw ukryte. I coś mi kiedyś wpadło w ręce, ale tego już nie jestem pewna, bo tylko pobieżnie zerknęłam, że chyba jest tak, że jak są nieprawidłowe łącza z lewej strony serca, to widać na ekg, a z prawej nie, ale tak jak mówię, nie jestem tego pewna. A teraz ciekawostka dla Ciebie: dzisiaj widziałam ekg pacjentki, mama mi specjalnie pokazała: 4 strony, na 1 i 2 są cechy wpw, na 3 bez cech wpw i znowu na 4 się pojawiają. Podobno to możliwe, zależy którą drogą wraca impuls czy coś takiego. Jeśli jesteś z Łodzi to kupmy sobie holter na spółkę i będziemy się wymieniać co tydzień :))