Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czestoskurcz nadkomorowy tylko w nocy, dlaczego?

Gość PrzezNoc

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wam, wrocilem do Polski 2 tygodnie temu i od tego czasu mam zupelnie inna psyche. Pije kawke, od czasu do czasu piwo lub wodke (akurat sporo imprez do nadrobienia:) ). Skurczy praktycznie nie mam, jedynym momentem w ktorym je mialem (duza ilosc w krotkim czasie) to bylo po lampce wytrawnego wina. Mam pytanie do Anny. tydzien temu mialem badania medycyny pracy, powiedziano mi ze EKG w normie chociaz nawet do niego nie zagladnieto. Nie podobala mi sie w nim jedna rzecz w jedynym sygnale wiec zrobilem zdjecie. Czy moglabys podpytac u siebie w przychodni czy jest ten fragment w porzadku. Wyglada mi on na sygnal delta charakterystyczny dla WPW (chociaz to odprowadzenie v3 wiec nie wiem. Jesli tak to Ci podesle fotke Jeszcze raz pozdrawiam wsyzstkich po powrocie :)

A w ogóle to jak Ci się udało opanować lęk? U mnie też w sumie nie najgorzej, dawno już nie miałam kołatania w nocy, za to w czwartek miałam bardzo krótki napad tego częstoskurczu, który zdarza mi się raz ok. raz na rok - kołatanie serca + podduszanie w gardle jak przy skurczu dodatkowym, z tym, że ciągłe, więc przypuszczam, że to był częstoskurcz. I znowu wyprowadził mnie skutecznie z równowagi.

Nie moge znalezc Twojego mejla :/ Ile sekund trwala Ci ta seria skurczow? Mi sie zdarzaly takie okolo 2-10 sekundowe serie ale wg mnie to nie byl czestoskurcz tylko *salwy*. Puls wtedy jest nierowny gdyz te ektopowe uderzenia sa *losowe* na przemian z normalnymi uderzeniami. Tylko jedna z tych salw przeszla mi w czestoskurcz ale szybko on ustapil.

Co do poprzedniego pytania Anny to nie wiem jak to jest ale juz mija 3 tygodnie od kiedy wrocilem i od tego czasu 1-2 kawy dziennie ,czasami piwko, raz wodka, ani jednego pomiaru cisnienia!!! brak czarnych mysli. Nie wiem czemu tak jest, moze po prostu to ze jestem *u siebie* i ze ciesze sie z tego co mam sprawia ze nie mysle o sercu. Zdaje sobie sprawe ze to wroci raczej szybciej niz pozniej ale moj organizm jest w porzadku teraz co oznacza ze rzeczywiscie jest *to chorowa mysli* a nie serca

Siemka, wlasnie oddalem holtera, ciekaw jestem co tam sie po roku zmienilo po tych kilku porzadnych czestoskurczach. Jesli chodzi o holtera to mamy 2 mozliwosci jak podejsc do tego badania: 1) zachowywac sie zdrowo, tak jakbysmy chcieli docelowo, tzn bez uzywek wysilku nadmiernego i stresu aby sprawdzic jak dziala nasze serce gdy o siebie dbamy lub musimy dbac 2) tak jakbysmy chcieli zachowywac sie na nasz wiek Ja wybralem opcje nr 2, czyli zachowywalem sie tak jakbym chcial sie zachowywac nie majac arytmii i te 30 lat, wypilem wczoraj dwie kawy + lampke wina, zamiast windy 4 razy wlazlem (lub wbieglem ) na 5 pietro etc Niestety jak to najczesciej bywa nie udalo mi sie wyzwolic *kopniaka*. dopiero ok 1 w nocy cos tam odczulem, ale na pewno lzej niz zawsze, tak czy siak zasygnalizowalem event. Jakos tak jest ze jak sie ma holtera, organizm czuje sie pewniej i *kopniakow* brak. tyb bardziej powinno to udowadniac ze skurcze biorac sie z napiecia i nerwow. Niemniej na pewno skurcze nieodczuwalne na pewno beda, pytanie jaka bedzie ich ilosc. A co tam u was? Anna?

Hejka, u mnie całkiem spoko, dawno nie miałam *typowego* ataku (odpukać, bo kurcze zawsze, jak się chwalę, to w krotkim czasie sie pojawia). Teraz tetnotroche wyzsze, bo mialam nerwy zwiazane z zab.rytmu u ciotki, raz wybudziły mnie w nocy, tetno *tylko* 118, za to cisnienie najwyzsze, jakie kiedykolwiek miałam 150/78. Tez pije juz 2 kawy dziennie, poki co nic sie nie dzieje

Hejka, mam wynik holtera musze przyznacz ze dostalem staranny opis , nie to co zawsze, przy kazdym nieprawidlowym skurczu mam wydrukowany jego przebieg Generalnie jestem zadowolony bo zglaszalem jeden event i okazal sie to byc skurcz komorowy a nie nadkomorowy, czym jestem troche zaskoczony. Oprocz tego tylko 9 skurczow nadkomorowych ( w tym jedna para). min 45, max 166 (ale to przy wchodzeniu na 5 pietro) Zdarza mi sie miec takie kopniaki jak ten jeden co kilka sekund w zlych dniach wiec moge przypuszczac ze tez sa to komorowe. Ale chyba nic to u mnie nie zmienia. Wizyte konsultacyjna mam w styczniu. Acha, w badaniach rocznych wyszly mi tez torbiele na nerce, za lekki mocz, obnizyla mi sie tez kreatynina ale zlewam na to bo za kazdym razem cos wyjdzie nie tak a potem ponownie tego nie ma . pozdrawiam

Gość sakreble2

Anna, do wczoraj nie mailem zadnego dowodu czy moje *kopniaki* to komorowki czy nadkomorowe bo nigdy ich nie mialem podczas badania (nie mowie oczywiscie o czestoskurczach - to inny temat). Wszyscy mi mowili ze te kopniaki sa nadkomorowe,ale holter wskazal jednak komorowa. Zadnego nadkomorowego nie odczulem chociaz mialem jedna pare.