Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czestoskurcz nadkomorowy tylko w nocy, dlaczego?

Gość PrzezNoc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SAKREBLE2

No nie zawsze bedzie taki niski jak masz prawie codziennie :) ja z koleji wczoraj mialem skoki cisnienia. Jak sie kladlem spac mialem 120-60, czesto z reszta zdarza mi sie miec cisnienie gdy skurczowe jest 2 razy wieksze od rozskurczowego 140/70, 130/65, 120/60 110/55

Ja przy tej pogodzie mam nawet 160/100. Tak mi skacze strasznie to ciśnienie odkąd odstawiłam leki. W pracy mam wysokie w domu już niższe zazwyczaj. A od kilku dni piecze mnie w klatce, tak przez chwile ale często. Na pewno to nie żadna zgaga, może efekt gojenia? Ataków póki co brak.

U mnie znów *powtórka z rozrywki*.W nocy pobudka, serce szalało 140 i na dodatek pojawiły się skurcze.Te szarpnięcia spowodowały jeszcze większy lęk. Postanowiłam zażyć leki,po 20 min.zmierzyłam ciśnienie i jeszcze bardziej się przestraszyłam 170/100.Odczekałem jeszcze 10 minut(starałam się opanować panikę). Ponownie zmierzyłam ciśnienie i puls,na szczęście spadały.Mam nadzieję, że ten wzrost ciśnienia to efekt paniki.

Anna no co Ty, zaraz marnego? Masz rodzinę, pracę, mieszkanko(jak tam remont?),zdrowie też masz a nerwica ta fr....nca zawsze będzie wracać i tylko od Ciebie zależy na ile pozwolisz jej zawładnąć swoim życiem. Ja kiedyś tak jak Ty,przeżywałam każde sensacje z serduchem.Teraz już mniej panikuję (jak już to najczęściej w nocy)i przede wszystkim staram się nie analizować i przeżywać tego co było.

Ja tak nie umiem. Ciągle myslę, analizuję. Jedno *dziwne* uderzenie serca i już panika. Nic mnie nie cieszy, nawet się zastanawiam, czy nie podjąć ryzyka i nie zrobić badania elektrofizjologicznego, żeby sprawdzić, czy wszystko w sercu jest ok i raz na zawsze się uspokoic, Remont jeszcze nie zaczęty, póki co ojciec z dziadkiem skuwają stare płytki, wynoszą meble itp, żeby szybciej remont się skończył. Mam nadzieję, że zacznie się w poniedziałek.

Mówi, ze to badanie to ostateczność, że przecież mi się nic nie dzieje, nawet jak mam napad kołatania, to fizycznie dobrze go znoszę, tzn, nie mdleję, nie spada mi ciśnienie, nie mam bólu w klatce itp. A przy tym badaniu może niewielkie, ale zawsze jakieś ryzyko jest. I że mam się nie wygłupiać, ze kardiolog mi mówił, ze zagrozenia nie ma i zebym przestała ciągle o tym czytać, mówić i myślec, bo to juz jest nie do zniesienia. Ale powtarzałam już to wielokrotnie i powtórzę po raz kolejny:nikt kto sam tego nie przeżył, nie jest w stanie zrozumieć, jak ogromny jest lęk podczas ataku, nie da się tego opanować. Ja juz sobie wielokrotnie powtarzałam, ze następnym razem nie spanikuję, że przecież nic się nie dzieje, a nawet jak będę miała kołatanie to najwyżej pojadę na SOR. Ale jak przychodzi atak to wszystkie moje postanowienia szlag trafia.

I właśnie wtedy,w momencie tego ataku zależy jak potoczy się Twoje dalsze postępowanie. Czy poddasz się temu i powiesz :*to tylko panika, przechodziłam to wiele razy i tym razem przejdzie*czy zaczniesz walczyć, stawiać opór, nie zgadzać się z zaistniałą sytuacją, a to napewno pogłębi atak paniki.Wiem,że to jest trudne, nawet bardzo(dlatego nie zawsze wychodzę z tego zwycięsko)ale i tak jest lepiej niż jeszcze 2 m-ce temu(miałam co noc ataki paniki,co noc,myślałam,że w końcu umrę) i jak widać nadal żyję. Staram się też myśleć w ten sposób *co ma być to będzie *