Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wydłożone Qtc, co to znaczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio straciłam 2 razy przytomność, trafiłam do szpitala i miałam robione EKG, tata wypisał mnie na żądanie, a na wypisie pisało, *QTc 0,454 s. Nieznaczne wydłużenie QTc* *KONIECZNE BADANIE PRZEZ LEKARZA PRZEJMUJĄCEGO NAD DZIECKIEM* *wskazana konsultacja kardiologiczna*. Zastanawiam się co ten wynik oznacza, i czy konieczna będzie obserwacja w szpitalu. Mam 17 lat.

Witaj. Nie masz bardzo wydłuzonego qtc, norma dla ciebie jako 17 latki jest 450. Oczywiście zgłoś się do kardiologa. Pewnie chcą sprawdzić czy nie masz tzw wrodzonego wydłużonego qtc, stad zalecenie konsultacji kardiologicznej ( wrodzony wydłużony qtc zdarza sie bardzo rzadko). częściej sa to po prostu niedobory elektrolitów lub problemy z tarczycą. Nie martw się na zapas. Jeśli kardiolog uzna że konieczna jest obserwacja w szpitalu to zgódź się. To nic strasznego, a arto jednak wiedzieć jaka jest przyczyna granicznego qtc, zaznaczam ze najczęściej przyczyna jest banalna i do wyrównania. Ale nie lekceważ tego.

Na każdy chłopski rozum utrata przytomności związana z układem krążenia jest niebezpieczna. Stąd moje pytanie, po jakiego Cię Ojciec wypisał na własne życzenie i to już na drugi dzień. Przecież by Ci poribili wszystkie potrzebne badania!

Dlaczego niebezpieczna pisze np w internecie. Jedna z najgroźniejszych arytmi. Trochę nie rozumiem Twojego zachowania, ale Twoja decyzja. Po drugie to tylko forum, nikt Cię tu nie zbada, nie wystawi diagnozy i nie zapewni że wszystko jest ok. Tutaj można sobie pogadać, lekarza też raczej tu nie spotkasz, a jak już nawet, to zwykle tylko tłumaczą dane schorzenie, bo nikt nie podejmie się impretacji czy leczenia na odległość nie znając pacjenta. Ja na Twoim miejscu rwał bym do lekarza i dużymi krokami.

Witam, opowiem moją historie i może da to do myślenia nad powagą tej choroby. Ja niestety nie miałam tyle szczęścia i na diagnozę long qtc czekałam 15 lat. Utraty przytomności zaczęły się kiedy miałam lat 13. Nie były częste, bo średnio raz w roku, ale były na tyle przerażające ( wyprężenie ciała, brak oddechu i np oddanie moczu) że zawsze lądował w szpitalu. Tysiące badań serca, Holtery i diagnozy pod tytułem nerwica i zespół wazowagalnego albo podejrzenia, że się głodzę. Badania zawsze wychodziły super i wypisywanie mnie do domu, ja niestety zawsze czułam, że to chodzi o serce i mówiłam lekarzom, że czuje się jakby mi serce stawało, ale każdy to bagatelizował. Było tak do czasu kiedy urodziłam dziecko. Podczas ciąży czułam się doskonale jak nigdy wcześniej, a 6 tygodni po porodzie zaczęła się jazda. W skrócie ciągle utraty przytomności określane przez osoby które to widziały jako widok człowieka który dosłownie umiera. 2 tygodnie w szpitalu i nareszcie Holter w momencie utraty przytomności. Lekarze się trochę zdziwili i natychmiast skierowali na intensywną terapię i 4 dni czekałam na wszczepienie urządzenia ICD, kiedy okazało się, że moje wartości qtc dochodzą do 700, a zatrzymanie krążenia przy utracie przytności trwała prawie 4 min. Chyba coś nademną czówało, że przez 15 lat przeżyłam. Teraz mam 30 lat wszczepiony kardiowerter defibrylator i biorę codziennie bardzo duże dawki Propranololu 40 mg sześć razy dziennie i oczywiście magnez i potas.

Nie straszcie dziewczyny, Ona ma nieznacznie wydłużony qtc, nawet jeżeli ma wrodzony to są różne stopnie zagrozenia. Jednym z czynników ryzyka jest qtc powuyżej 500. Utraty przytomności mogą być zwiazane dokłądnie ze wszystkim, szczególnie w okresie dorastania. Oczywiście TRZEBA ZROBIĆ DIAGNOSTYKĘ W KIERUNKU WRODZONEGO DŁUGIEGO QT, absolutnie. I dlatego musisz zgłosic się do lekarza. A jak cię zbagatelizuje to załóż sobie nawet prywatnie holtera tylko 12 odprowadzeniowego, i zapytaj czy będa tam automatycznie analizowane wyniki qt i qtc. Bo nie każdy holter ma taka funkcję. A wlaśbiwie od tego mozna zacząć, od holtera własnie, tam wyjdzie wszystko