Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki pulsu

skrypcik

Rekomendowane odpowiedzi

W tamtym roku wykryto u mnie tachykardię - potwierdzona EKG. Wykonano echo serca: wypadanie płatka zastawki, pogrubienie płatka zastawki, mała MI (+) mała TI (+) LVEF 60%. Zalecenia: nie męczyć się, nie denerwować się ;) przyjmować jedną tabletkę Bibloc 2,5 mg (wcześniej brałam pół tabletki, ale puls wtedy miałam prawie zawsze powyżej 100), plus magnez. Drugą tabletkę przyjąć w trakcie ataku, w razie napadu paniki poprawić tabletką Hydroxyzinum. Jestem osobą szczupłą, ciśnienie oscyluje w okolicy 90/60. Tarczyca, cukier, żelazo i inne wyniki prawidłowe. Strasznie męczą mnie w tej chwili skoki pulsu. W trakcie wysiłku (dla mnie to wędrowanie, albo jazda rowerem po raczej płaskiej nawierzchni) puls przeważnie utrzymuje się w granicach 100-130 (skoki powyżej 150 przy wejściu pod górkę) - ale wystarczy, że tylko usiądę to puls spada nawet do 48 - wtedy kręci mi się w głowie i robi mi się słabo. Często w trakcie spadku pulsu dostaję ataku arytmii - wskazuje na nią ciśnieniomierz. Zakupiłam ostatnio pas monitorujący pracę serca - chciałam sprawdzić, dlaczego rano jestem taka zmęczona po nocy - puls szczególnie w drugiej połowie nocy, skakał mi między 48 a nawet 185. Wysoki puls mnie przeważnie zawsze budzi (pomiar ciśnieniomierzem po przebudzeniu), biorę wtedy bibloc i staram się zasnąć dalej. Czy spadek pulsu poniżej 60 nie jest dla mnie trochę za niski (nie uprawiam żadnego sportu), szczególnie, że kręci mi się wtedy strasznie w głowie i jest mi duszno?

Hej, masz troche tych dolegliwosci aby pomoc Ci jakos bedac nie-lekarzem. Powiem jedynie tyle ze puls ponizej 60 w nocy to norma a to ze masz tachykardie za dnia to raczej nie przeszkadza spasc pulsowi do normalnej wartosci. Co do cisnieniomierza to przy skokach pulsu czesto pokaze on nierowna prace serca a to w cale nie oznacza arytmi. Tak samo jesli chodzisz sobie po mieszkaniu i nagle zdecydujesz usiasc i zmierzyc sobie cisnienie bez odpoczynku wtedy cisnieniomierz morze pokazac nierowna prace serca - w tym przypadku fizjologiczne jego zwalnianie. Cisnieniomierz zaklada ze mierzysz cisnienie po odpoczynku i takie zmiany pulsu traktuje jako arytmie. Tak samo gdy sie denerwujesz. Nie mowie ze nie masz arytmi ale chcialem Cie tylko upewnic ze pomiary trzeba zawsze interpretowac do otoczenia ktorym je robisz