Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ślina w tchawicy

Gość Seia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dziwne aczkolwiek ważne pytanie. Czy jest możliwe żeby ślina i inne połykane pokarmy dostawały się do tchawicy ? Czy raczej wtedy zaczęłabym się krztusić ? Bo od dłuższego czasu mam problem z połykaniem i mam takie wrażenie ze wszystko wpada do układu oddechowego zamiast tam gdzie trzeba, ale nie mam duszności.

Nie jest możliwe żeby cokolwiek wpadało do tchawicy .Jeśli tak się dzieje musisz isć do lekarza żeby wykonać badania ,laryngologiczne ,bądź gastroskopię żeby zobaczyć co tam się dzieje .Gdyby wpadło ci coś do tchawicy krztusiałabyś się .Jeśli masz problemy z połykaniem trzeba iść do lekarza i to w miarę szybko .Problemy takie mogą występować przy np.grzybicy gardła -po braniu antybiotyku np. .ale tez przy wielu poważniejszych chorobach .

Dzięki za odpowiedź, poprostu martwie sie tym że czasami nie umiem wykonać odruchu połykania, nie mam pojęcia dlaczego! Bardzo dziwnie sie czuje, chcialam isc do laryngologa ale trzeba mieć skierowanie od internisty a ten u którego byłam powiedział że mam nerwice i nie bedzie mi dawal skierowania tylko po to żeby kolejny lekarz powiedzial ze nic mi nie jest, a ja tym czasem nawet śliny normalnie połknąć nie umiem... to już trzeci tydzień