Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bradykardia?

Gość Robert27

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Robert27

Witam! Mam na imię Robert i chciałbym podzielić się moimi obawami, oraz doświadczeniem z kimś, kto wie jak to jest z tym serduchem, a może jest ktoś, kto ma podobnie. Chodzi mi o bradykardie i zagrożeniami które wraz z nią mogą występować. Żeby przybliżyć mój stan chciał bym się cofnąć 3 lata wstecz kiedy byłem otyłym niemal 100 kg człowiekiem przy wzroście 178 cm. Postanowiłem zmienić swoje życie i zacząłem uprawiać sport. Dziś ważę 75 kg i mam 27 lat, od jakiegoś roku w stanie spoczynku puls serca spada poniżej 60 uderzeń na minutę. Zwykle jest to 47-43/min, czasami jest to na tyle niewygodne, że pojawia się lęk, serce wtedy bije wyczuwalnie wolno na tyle, że boje się, że się zatrzyma - potrafię wstać w nocy i wykonywać jakieś ćwiczenia żeby biło szybciej. Postanowiłem udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który zalecił EKG, oraz inne podstawowe badania krwi, moczu itp. Dodam, że stresują mnie wizyty u lekarzy, dlatego puls wyszedł normalnie. Wszystkie badania wyszły książkowo, a lekarz powiedział, że bradykardia może wynikać po prostu z tego, że zacząłem zdrowo żyć, odtłuściłem organy wewnętrzne, w tym serce i jest mu łatwiej pracować. Uspokoił mnie tym i staram się nie zwracać na to uwagi, za to czytam o patologicznej stronie tej choroby i czasami się zamartwiam. Nie mam żadnych zwrotów głowy, czy nie czuje się non stop zmęczony, wręcz przeciwnie, mam prace fizyczna, do tego uprawiam dyscypliny triathlonowe, wszystko intensywnie. Martwię się, bo nie jestem jakimś profesjonalnym sportowcem i nie wiem czy ot tak nagle można dostać bradykardie fizjologiczną. Czy jest ktoś komu tak jak mi przeszkadza powolne bicie serca? Czy moje lęki są nieuzasadnione i raczej są wynikiem przewrażliwienia? Pozdrawiam i z góry dziękuje za uwagę.

Wydaje mi się że powinieneś poprosić o skierowanie do kardiologa. Żeby uchwycić jak bardzo Ci zwalnia serce, muszą Ci założyć holtera. Z tego co się orientuję bradykardia jest groźna w połączeniu z blokiem serca. Ale wiesz to tylko forum, różni ludzie tu piszą. Jeśli coś na prawdę Cię nie pokoi, idź, weź skierowanie, popytaj o jakiegoś fajnego kardiologa i wszystko mu opowiedz. Póki co, masz podstawowe badania i nie musisz się aż tak bardzo zamartiać, bo wiesz jak to jest, nerwy jeszcze bardziej potęgują strach itd. Pozdrawiam i dużo zdrowia :)

Gość SAKREBLE2

Wydaje mi sie ze mozna Ci tylko pozazdroscic zdrowia. Dla spokoju (bo chyba go potrzebujesz :) ) zrobilbym holter 24 zeby wiedziec jak mocno spada puls, zwlaszcza w nocy i czy nie ma innych odstepstw. Taki puls jak Ty masz zdarza sie wielu osobom w nocy, nawet o duzo slabszym zdrowiu. Ponizej spojrz na moje przykladowe tetna ktore do wzorowych nie naleza z holtera(spojrz na ten nocny) Przykladowo puls po przebudzeniu: 65 Puls za dnia na siedzaco: 70 Puls podczas marszu: 85 Puls podczas szybszego truchtu: 95 Puls po schodach (3 pietra): 140 Puls w nocy: 45 (120 gdy sie cos sni zlego:)) podczas stresu to conajmniej + 20 do kazdego z wymienionych

Witam! Dziękuję za odpowiedzi :) Oczywiście, wiem, że zamiast forum najlepsze jest działanie i w tym wypadku kardiolog, jednak ja czasem lubię się *wygadać* :). Okazało się ostatnio, że żona znajomego jest lekarzem kardiologii, więc już poczyniłem postępy i mam skierowanie, ciekawe ile trzeba będzie czekać w kolejce. Fajnie, że jesteście, dziękuję raz jeszcze! pozdrawiam, Robert.