Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybkie bicie serca przy nagłych ruchach

Gość radek

Rekomendowane odpowiedzi

witam od pewnego czasu mam problem z sercem i jednoczesnie ze stresem. Przy wysilku fizycznym i przy naglych ruchac dochodzi do naglego nie oczekiwanego przyspiesenia rytmu serca takiego wypadajacego z klatki musze sie wtedy schylic i napic wpdy zeby mi to przeszlo. Jednak chcial bym dodac ze zrobilo mi sie tak od momentu jak zapalilem marichuane nagle dostalem ataku serce zaczelo mi bardzo mocno i szybko bic przerazilem sie. Nie wiem co mam z tym zrobic. prosze o porade
chcial bym jescze dodac ze ten czestoskurcz nie jest dosc czesto w ciagu dnia normalnie wszystko jest tylko czuje tu w okolicach serca jakies dziwne rzeczy jak by dotykalo scianek jakis serce moje tylko podczas biegania albo jak mam do autobusu podbiec to jest masakra nerwy plus bicie szybkie serca i podczas naglych ruchow. Dziwna sprawa.
Gość Oskar Kowalski
Musisz spotkać się z kardiologiem. Najlepiej takim który zajmuje sie elektrofizjologią. Parcownie elektrofizjologii są w praktycznie wszyskich Klinikach Kardiologii przy Akademiach Medycznych (kilka w warszawie, w katowicach, zabrzu, katowicach, poznaniu, gdańsku, szczecinie itd). Najlepiej gdyby tę arytmię (nazywa się częstoskurcz) udało Ci się zarejestrować na EKG. Wtedy łatwo zaplanować leczenie. Pozdrawiam
Gość Robert 31
W mnie problemy z sercem zaczęły się też po zapaleniu marihuany. Serce waliło jak oszalałe, prawie zawsze. Zrobiłem badania i okazało się, że jest chore (wypadanie płatka zastawki dwudzielnej i zespół WPW).Marihuana jak i inne narkotyki przyspieszają akcję serca. Nikt nie powinien ich zażywać, a tym bardziej osoby chore na serce !!!!!. Proponuję je odstawić !!!! i przebadać się jak najszybciej.
witam czasami mam uczucie jak by serce chcialo mi wyleciec z klatki.cos takiego moze zdarza mi sie 2 razy na miesia.byla na ekg i powiedziano mi ze troche za szybko mi bije serce ale rytm jest prawidlowy.nie wiem moze stres tak dziala jak ide do lekarza to zaras serce mi bije jak wsciekle nie potrafiwe nad tym zapanowac.podczas tego badania tez tak bylo.gram w pilke nozan od 9 lat podczas wysilku nigdy mi sie to nie zdarza.tylko jak siedze nagle takie uczucie i zaraz przestaje.co mam zrobic czy to moze oznaczac ze nie bde mogla grac w noge?
Witam, generalnie jestem okazem zdrowia, nie mam wiekszych problemow, nie choruje zbyz czesto i w zasadzie czuje sie dobrze. Niestety czasem, kiedy rano wstane z lozka, czuje takie wewnetrzne rozdygotanie. Oczywiscie w pierwszym momencie pomyslalam o cisnieniu, ale okazalo sie ze jest tzw ksiazkowe 120/68 natomist moj puls podskoczyl do ponad 130 !!! W takich chwilach odczuwam dodatkowo oprocz tego dziwnego podraznienia rowniez rytmiczyn szum w uszach, pulsowanie z tylu glowy, mrowienie w stopach i dloniach ( szczegolnie w dloniach ), jakby omdlewanie lewej reki ( szczegolnie wewnetrzny odcinek miedzy pacha a lokciem ), trzesa mi sie rece i tym samym pogarsza motoryka. Nie mam problemow z tarczyca ( mialam robione badania i wyszystkie wyniki sa w normie ), pozostale badania zawsze wychodza idealnie ! Nie jestem tez narazona na jakis wiekszy stres, ktory moze sie nasilac. nie zazywam zadnych lekow ( nawet tabl. antykoncepcyjnych ), nie pale, nie pije ( no moze 3 piwka w tygodniu ;D ). EKG wychodzi mi tez b.dobrze. Mam 35 lat, jestemmatka dwojki dzieci, nie pracuje zawodowo. Te wszystkie objawy troche mnie denerwuja i pojawiaja sie okresowo. Nie wiem co mam robic, czy jest to raczej normalne, ze czasem nasz organizm plata nam figle, czy powinnam zaczac sie tym przejmowac ?
Gość sbury32@op.pl
proponuję sobie zbadać cholesterol i trójglicerydy- mam podobne objawy tylko, że tętno skacze mi do 230 na minutę. Również podejrzewają WPW, ale ataki tętna zaczęły mi się jak zacząłem pracować w pewnej firmie przy produkcji folii. Ja przynajmniej mam to na ekg i nikomu nie daję( co najwyżej do skserowania) z tą tylko różnicą, że od dziecka mam koarktację aorty i szybciej się męczę- cholesterol mam 189 a trójglicerydy przeszło 500- przechodzę na dietę śródziemnomorską i łykam piguły- zobaczymy jak pójdzie dalej- trójglicerydy zbija czosnek i cebula( nieprzyjemne, ale naturalne) a przy okazji polecam stronkę na ten temat http://www.pt.maranatha.pl/zdrowie04.html ale przy okazji przyjrzałbym się poziomowi cukru i części mózgu odpowiadającej za rytm serca- nie sugerujcie sie mną w żadnym wypadku- konsultacja wskazana
Witam wszystkich serdecznie.Ja rowniez mam takie ogromne bicie serca.Mam stwierdzona nerwice.Ale mam tego dosyc,czasem mam wrazenie ze to zawal ze za chwile umre.Najbardziej to odczuwam gdy jestem sama i nikogo nie ma przy mnie.Mam rozne objawy: nadmierna potliwosc konczyn,problemy z oddychaniem oraz ciezko mi sie przełyka.Prosze o pomoc , niech odezwie sie ktos kto ma podobne objawy i choc troche mne wesprze
Witam ... od jakiś trzech miesięcy serce mi bardzo mocno bije co jest doskonale widoczne i odczuwalne ... bardzo mnie to niepokoi ... dodam jeszcze ze wydaje mi się ze nastąpiły jakieś zmiany w klatce piesiowej ponieważ serce przedostało się w okolice srodka mostka i bliżej brzucha ... przy drobnym wysiłku serce zachowuje się tak jakby miało zaraz wyskoczyc ... bardzo się boje o stan mojego zdrowia ... dodam ze w poprzedni poniedziałek miałem opercaje czego powodem była przepuklina mosznowa .... ale to chyba nie ma nic do tego ? w najbliższym czasie wybiore sie do lekarza pozdrawiam
Witam, ostatnio przytrafiło mi się bardzo niepokojące zdarzenie. Zaznaczę, że do tej pory nie miałam problemów ze zdrowiem, żadnych poważnych chorób ani wizyt w szpitalu, pomimo palenia papierosów kondycję mam dość dobrą i lubię uprawiać sport. no ale do rzeczy. Ostatnio siedziałam za granicą u znajomego i przy którymś piwie zaproponował marihuanę. Kiedyś już paliłam i nie miałam po niej żadnych specjalnych przeżyć więc zapaliłam trochę. Po pewnym czasie zaczęło szaleńczo kręcić mi się w głowie i miałam wrażenie że to kręcenie przenosi się coraz niżej. Kiedy minęło moją klatkę piersiową momentalnie wytrzeźwiałam i jednocześnie poczułam,że drętwieje mi cała lewa połowa ciała i że robi mi się słabo. Po kilku głębszych oddechach odrętwienie przeszło, jednak te *napady* wracały co kilka minut. Położyłam się na kanapie z nogami uniesionymi do góry i czekałam aż całkiem przejdzie. Leżałam tak chyba godzinę i w tym czasie te *napady** wracały co jakiś czas, coraz rzadziej i coraz słabsze po czym całkiem minęły. Nie wiem czy było to spowodowane tylko marihuaną czy jest oznaką jakiegoś poważniejszego problemu? Boję się teraz funkcjonować normalnie, np. biec do autobusu czy napić się kawy.
Mam ten sam problem.Mam 26 lat . Moim sposobem jest wstrzymywanie oddechu przy atakach ,jednego wieczoru jednak nie pomoglo i z wynikiem 280 bic na sek zabrali mnie do szpitala ,myslalam ze mi serce wysiadzie o dziwo ekg nic nie wykazalo jak lekarz mi robil.W tym czasie bylam w ciazy z tego co zrozumialam lekarz mi powiedzial ze musi byc op bo jakas zylak dochodzi do serca i cos produkuje co powoduje taki stan a nie inny ;musialaby byc przecieta szczeze wystraszylam sie i sie juz 6 lat nie meldowalam u niego ,takze jak dostane odwagi i sie u niego zglosze napewno napisze wam dokladnie co i jak ,a z tym wstrzymaniem oddechu sprobujcie w czasie ataku az do czasu jak serce sie uspokoi czasami pare razy trzeba probowac mi bynajmniej prawie zawsze pomaga .Buziaki trzymajcie sie
Gość malorlowska
Witam!Chcialabym prosic o jak najwiecej informacji na temat tachykardii,ktora stwierdzono u mnie pare lat temu.Diagnoze postawiono po wypisaniu mnie ze szpitala,a wlasciwie po oposzczeniu intensywnej terapii.Wtedy lekarz przepisal mi BETALOG.Objawy dzieki ktorym znalazlam na intensywnej to:bicie 220 uderzen na minute,scisniete gardlo i ograniczona moznosc oddechu.Taki atak trwal lacznie z pobytem na intensywnej 16 godzin.Pozniej takie ataki powtarzaly sie mimo brania leku.Obecnie mieszkam w Anglii i jestem pod stala opieka lekarska ,biore lek o nazwie;Verapamil Hydrochloride; ale ataki wciaz sa,i trwaja 2 do3 godzin.Podaja mi wtedy zastrzyk, nie pamietam nazwy i w ciagu doslownie kilku sekund atak ustepuje.Zaoferowano mi zabieg ,polegajacy na wstrzasach takich jak przy reanimacji zawalowca.Uprzdzono mnie ze to dosc ryzykowne i moze skonczyc sie rozrusznikiem.Boje sie takiej opcji ale jezeli nie bedzie wyjscia to nie bedzie wyboru.Bardzo prosze o informacje na temat tego co mnie spotkalo i rade co do sposobu leczenia,nie chce podejmowac pochopnej decyzji.Jezeli jest to mozliwe prosze o opinie rowniez kardiologa.Za wszelka pomoc oraz informacje z gory dziekuje.Zpowazaniem GOSIA
staram sie unikac takich sytuacji choc to ciezko jest je unikac... czasem biore propranolol po takim ataku albo na poczatku dnia , bo pomaga , pozatym zmniejsza tetno, ale zapytaj lepiej kogos bardziej obeznanego na tym forum bo ja naprawde nie wiem jak sie tego objawu pozbyc :*
Witam wszystkich, chciałbym napisać o moich problemach które dotykają mnie już od 10 lat nauczyłem się już z nimi żyć lecz powiem że są uciążliwe. A więc tak Też zauważyłem że moje serducho nie pracuje tak jak ma pracować. Na przestrzeni 10 lat zauważyłem następujące objawy: szybkie bicie serca zazwyczaj po wysiłku to chyba normalne ale ono utrzymuje się nawet przez pół dnia, wolne bicie serca podczas snu 47/min,(stwierdzono po badaniu holterem), duszność podczas spoczynku podczas wysiłku rzadko ale zdarza się kiedyś nawet podczas jedzenia, bóle w klatce piersiowej przeczytałem że to mogą być bóle dławicowe, utrata wzroku nie całkowita ale widzę tak jak bym otworzył oczy pod wodą, drgawki pod lewą łopatką oraz drgawki powieki, podwyższone ciśnienie skurczowe. Takie męczą mnie objawy najlepsze jest to że lekarze twierdzą że mi nic nie jest. Badanie robię sobie sam jak tylko mam jakąś kasę odłożoną. Czy warto zrobić echo serca czy może od razu tomografię komputerową? Czy ktoś z was robił już takie badania? POZDRAWIAM
Czy każdy który przeżył tą sytuacje i widzi negatywne skutki marichuany musi być *profesorkiem zniechęcającym do palenia*? Może i jeszcze nikogo nie zabiła, ale to nie znaczy że jest bezpieczna.. Mój chłop kiedyś palił od czasu do czasu. Ale ostatnio miał (fakt faktem nie palił już troche) tragiczną jazde... Nie mógł sie utrzymać na nogach, *telepało* go, nie widział nawet krzesła które stało przed nim.. więc nie gadaj *Jaroo* że to jest bezpieczne... To że Ty tego nie miałeś, albo ktoś z Twoich znajomych nie oznacza, że innemu sie to nie przytrafi. Zgodzę się z jednym.. marichuana pomaga w niekórych chorobach, ale ma bardzo dużo często występujących skutków ubocznych (i nie mam tu wcale na myśli *śmiechówy* czy odprężenia tylko poważnych żeczy jak chociażby nawet przyspieszenie tętna)
Witam. ja mam problemy z sercem od dwoch lat. zaczelo sie w sumie od narkotykow a dokladnie amfetaminy. kiedys na zjezdzie organizmowym zabrali mnie ze szkoly karetka. nie mialem sily stac bo odrazu robilo mi sie ciemno przed oczami. i od tamtej pory mam jakies problemy. tam w szpitalu powiedzieli ze jest wszystko ok ale ja wiem ze cos jest nie tak. objawy to:klucia w okolicach serca, takie nagle uczucie ciepla promieniujacego od serca i wtedy mam wrazenie jak bym sie dusil ustepuje, gdy zaczne sie ruszac. leze i ogladam telewizje a serducho bije jak bym conajmniej biegl, dziwne uczucie jak by ktos mi sciskal serce, czuje cisnienie w glowie. czasami mi dretwieja konczyny(raz tak mialem na kacu i jak wypilem z kolega 0,5 to przeszlo) ale zdarza sie czesto bez alkoholu, i najgorsze to jest kiedy sie dusze biore pelen oddech a czuje jak bym wogole nie oddychal. najciekawsze jest to ze keidy sie ruszam to mi przechodzi! dlatego ludzie sie na mnie dziwnie patrza np. na przystanku kiedy siedze i telepie nogami :). nie moge zarzywac nic co podnosi cisnienie bo sie zaczyna atak. pije kawe cisnienie mi spada:/ tak przynajmniej pokazal cisnieniomierz i czuje sie jak bym mial zaraz zamdlec:/ coca cola tak samo tylko ze slabiej, trawy tez juz nie moge jarac. i dochodza do tego wszystkiego dziwne drygi siedze i nie chce a glowa np dygnie na lewo czy jak spie to podczas snu dyga mi noga:) moj brat mi kiedys nakrecil filmik telefonem to sie przerazilem. moze mi od tego serca juz siada na mozg albo na odwrot , moze to tylko jakies niedotlenienie mozgu? mam 20 lat i waze 55 kg:/ pije i pale, dragow juz nie zazywam zadnych. jezeli podczas ataku zapale papierdosa nic sie nie zmienia wiec chyba nie fajki. kiedy wypije alkohol serducho jak by sie uspokajalo. ale najlepszym sposobem jest pobiegac tylko ja nie moge 24/h biegac bo nie mam takiej kondycji. co mam robic? zaloze sie ze jak pojde do lekarza to powie ze wszystko jest wporzadku. pozdrawiam
Witam pale marichuane 2 lata albo dłużej dzień w dzień po 2 razy dziennie w sporych ilościach 1g.dziennie zaczynałem w wieku 16 , 17 lat w tym czasie paliłem gdzieś 1 miesiąc non stop ,potem był lekki przypał i nie paliłem pare ładnych lat . W tym momencie pale nie wiem może 2,5 roku non stop , narazie nie zauważam nic . Jeżeli chodzi o serce to myśle że wszystko wpożądalu ,pije 4 kawy fusiaste dziennie i pracuje fizycznie,jeżeli chodzi o psychike to nie wiem , poniewasz biore leki psychotropowe na zabużenia psychotyczne , i mysle że moja choroba wcale nie wzięła się z palenia marihuany , ponieważ od dziecka byłemm znerwicowany w wieku 5 lat zaczełem się jąkać, wogule dorastałem w nerwowej atmosweże gdzie towarzyszył alkohol. Nie próbowałem nigdy narkotyków : fety, koksu ,piguł,grzybów,kwacha,Hery chociaż mi proponowali . Proponowali Browna nie spróbowałem i nie mam zamiaru nic próbować innego marihuana mi w zupełności wystarcza ; po alkoholu drógiego dnia czuje się hujowo marny nastrój itp.a po marihuanie tego nie mam wstaje jak młody bóg mimo ze choruje jestem normalnym CZŁOWIEKIEM .Nie zachęcam do palenia marihuany ale mi nic nie jest czuje się super