Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czuje bicie serca

Gość jamtojest

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamtojest

Witam. Na wstępie chciałabym powiedzieć, że mam 17 lat i jestem bardzo nerwowa, a to będzie prawdziwa litania. Od kilku lat męczą mnie bóle głowy, w końcu zostało zidentyfikowane zapalenie zatok, ale nie o tym. Od kilku dni czuję jakby... uczucie bicia serca w klatce piersiowej. Nie wiem czy to jest kołatanie, bo nigdy tego nie doświadczyłam (albo nie wiedziałam, że to to), serce bije równo, tętno wynosi ok 80, poza tym nie mam żadnych innych objawów, tylko to mnie po prostu denerwuje. Dodam, że biorę leki na zatoki, może to ma jakiś związek. Chciałabym też zapytać, gdy byłam u lekarza rodzinnego, wystraszył się, że serce mi przyspiesza, ale byłam zdenerwowana, a on dalej naciska, żeby iść do kardiologia. Kazał mi mierzyć sobie tętno i ciśnienie, ale to nie wypali, bo zdenerwuje się nawet jak zobaczę ciśnieniomierz. Mierzę sobie tak, że trzymam palce na szyi tam, gdzie czuć puls przez 15 sekund i potem mnożę, zazwyczaj mam ok. 80, czasem dochodzi do 90. Ciśnienia nigdy nie mierzyłam, 2 miesiące temu u higienistki miałam 120/80. Czy w takim razie powinna jednak udać się do kardiologia? Mam choćby takie obawy, że badania nie będę wiarygodne, bo będę się denerwować. Raz w szpitalu miałam robione ekg i wyszło bdb, ale trzymali mnie godzinę na kroplówce z hydroksyzyną, żeby można było mnie zbadać. I mam jeszcze to co pisała, uczucie bicia serca w klatce piersiowej, nie wiem, może to zawsze tak czuć, ale dopiero po uwagach lekarza rodzinnego zaczęłam zwracać na to uwagę. Czuję też serce, jak na łóżku przewrócę się na lewy bok, czy to normalne?