Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki rozrzedzające krew a dieta

Gość Noni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od dłuższego czasu zastanawia mnie sprawa rozrzedzania krwi lekami, gdy tyle produktów spożywczych, jak na przykład owoce i warzywa, ma takie samo działanie. Dlaczego np. po operacji wszczepienia zastawki pacjenci muszą brać konkretne leki a nie koncentrować się na potrawach, które tę krew naturalnie rozrzedzają? Moje przemyślenia biorą się stąd, że przy zastawce biologicznej biorę co drugi dzień acard, który w połączeniu z pewnymi produktami działa jak ,,bomba*. Unikam raczej tych produktów, ale jest ich sporo i mają inne korzystne właściwości dla zdrowia. Zaobserwowałam min. że sok z aronii powoduje u mnie rodzaj wysypki i to takiej z punkcikami krwi. Czasem mam lekkie krwawienie z nosa. Nieco nielogiczne wydaje mi się, podczas brania leków, rezygnowanie lub ograniczanie ze zdrowych przekąsek. Czy jest to paradoks, który ma jednak kardiologiczne uzasadnienie?

A jakie produkty wplywaja na rozrzedzenie krwi? Mysle ze lekarze leca wg standartow, bo przeciez jeden ma rzadsza krew a inny wieksza krzepliwosc Pewnie jestes z tych pierwszych i syad krew z nosa Ja biore plawix i acard i widze ze krew jest juz cholernie rozrzedzona bo robia mi sie siniaki Nie wiem ale samym jedzeniem to chyba za malo zeby rozrzedzic