Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawał

Gość Ewa2510

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa2510

Witam, ostatnio przydarzyła się w moim otoczeniu straszna rzecz. Mój najlepszy przyjaciel umarł, miał 26 lat i to prawdopodobnie był zawał (czekamy na wyniki sekcji). Mam co do tego pytanie: czy to prawda, że praktycznie niewykonalne jest uratowanie osoby w tak młodym wieku? Ktoś mi mówił, że ludzi przed 30 uratować jak mają zawał jest praktycznie niemożliwe.

Bzdura .Po pierwsze nie wiesz czy to był zawał bo nie ma wyników więc twoja teza może nie dotyczyć tego akurat przypadku .Po drugie szansa na *uratowanie *młodego człowieka który ma zawał nie zależy od wieku w sensie -acha ktoś ma 26 lat to już nie możemy go uratować a ktoś ma 70 to się da .Nie o to chodzi .I 70 latek i 26 latek może umrzeć .A i może przeżyć .Problem z zawałem polega na tym ze *starsi *ludzie którzy z racji wieku mają już trochę czy też bardzo zapchane tętnice wieńcowe ,otóż ich układ krwionośny z biegiem czasu wytwarza sobie tzw.krązenie oboczne czyli takie naturalne malutkie bajpasiki które przejmują krążenie od tych zapchanych tętnic i żył .I nawet jak zostanie zablokowana blaszką miażdżycową duża tętnica to organizm sobie radzi ,panowie doktorowie założą stenty i delikwent dalej chodzi po tym łez padole .Młody człowiek który nie ma jeszcze tej siatki *bajpasików *a blaszka mu zapcha tętnice nie ma takich szans .Nie znaczy to jednek że jest skazany na śmierć ,po prostu ,jakby to powiedzieć żebyś żle nie zrozumiała -ten zawał jest *poważniejszy ?*,*gwałtowniejszy ?*ale nie znaczy to że taka osoba nie ma szans .Ale tak jak napisałam na początku śmierć sercowa u tak młodego człowieka -to albo niewykryta wada ,albo zator ,nie stawiałabym tu na zawał -bo jeśli już to osoba taka miała poważne zaburzenia lipidowe albo genetyka albo coś zażyła .Tak więc nie myśl ze dostaniesz zawału i coebie nie uratują bo to pewnie ci chodzi po głowie jak mniemam .

Należy poczekać na wyniki z sekcji zwłok, wyniki z toksykologii itd. Nagła smierc młodego człowieka moze byc np. z powodu zakrzepicy.W niektórych rodzinach jest skłonnośc do nagłych zgonów w młodym wieku.[Kamila Skolimowska].Też znam przypadek smierci chłopaka ,lat 20. Okazało się,że bedąc otyłym kupił w necie jakies tabletki na odchudzanie.Schudł 20 kilo,ale stracił życie.

Gość Ewa2510

Ja się na tym nie znam ale wstępne wyniki mówią o zawale. Tylko coś mi tu nie pasuje bo z tego co mówił współlokator który był przy zdarzeniu to usłyszał jak On upadł, po chwili bardzo ciężko oddychal i był cały siły na twarzy a do tego pojawił się szczekoscisk. Zanim karetka dojechala juz nie oddychal a to dosłownie 10min. Tylko ze ten współlokator Go nie reanimowal:( 40min próbowali w domu i 20 w szpitalu, miał 10 elektrowstrzasow i nic:( tylko czy szczekoscisk jest przy zawale? To wszystko musiało stać się bardzo szybko bo 5 min przed tym wszystkim jeszcze rozmawiał ze mną przez tel i wszystko było dobrze. (i nie obawiam się ze jeśli będę miała zawał to mnie nie uratują)