Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyspieszanie akcji serca

Gość Daniel z Bydgoszczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Daniel z Bydgoszczy

Dzień dobry, mój problem polega na tym że często odczuwam przyspieszone bicie serca, duszności oraz niepokój. Zauważyłem również że sen zamiast uspokajać serce to jeszcze bardziej je drażni, nieraz po przebudzeniu bije jak szalone. Często również trzęsą mi się ręce, ale nie wiem czy to ma związek z arytmią. Papierosów nie pale od kilku lat, czasem na imprezie jak ktoś poczęstuje. W swoim życiu zażywałem trochę stymulantów typu amfetamina czy ekstazy, mefedron itp. jednak nie za często - jak już brałem to przeważnie duże ilości. Czasem po dużych ilościach amfetaminy odczuwałem bóle w okolicach serca (jak już schodziło ze mnie) i duszności. Byłem na badaniu EKG w szpitalu i nic nie wykazało, jednak nie ufam temu badaniu bo to kilkusekundowy wycinek pracy serca. Boję się że dostanę zawału lub że serce przestanie mi bić. Lekarka w szpitalu zleciła badanie tsh w poniedziałek idę je zrobić być może teraz coś wykaże. Byłbym wdzięczny za jakąś odpowiedz, poradę, próbę diagnozy itp. ps.używki porzuciłem całkowicie, nie piję nawet kawy (warto zaznaczyć że to po dużej ilości kawy serce przez cały dzień wariowało tak, że zdecydowałem się pójść do lekarza) i ograniczyłem do minimum coca colę, mam 26 lat.

Gość MalaMi19801

Najlepiej poprosić lekarza o skierowanie do kardiologa. Nie jestem lekarzem, lecz ze swojego doświadczenia polecam zrobić echo serca no i holtera 24 godzinnego i z tymi wynikami do lekarza, jeśli chcesz na własną rękę. Koszt każdego z tych badań około 100 złotych. A jeśli przyczyną przespieszonej akcji serca nie jest problem kardiologiczny, trzeba będzie szukać dalej. Między innymi także tarczyca.

Gość Daniel z Bydgoszczy

Również podejrzewam nerwicę serca, gdyż mam skłonności do nerwic - od dziecka zmagam się z nerwicą natręctw. W moim pierwszym poście zapomniałem dodać że miewam kilkuminutowe napady zimna i dreszczy.

Gość cyjeran

Jak chcesz być spokojny załóż sobie holtera, ale EKG wykrywa utrwalone zaburzenia rytmu, np migotanie przedsionków, ale napadowych nie, ale takie napadowe nie są groźne dla życia, EKG by wykazało. A masz dodatkowe skurcze?