Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pień tętnicy wieńcowej drożny z nierównościami przyściennymi

Gość slonko

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o pomoc w wyjasnieniu opisu koronarografii. PLTW - Pień lewej tetnicy wieńcowej:drozny, z nierównościami przyściennymi bez istotnych przewężeń. GPZ-Gałąź międzykomorowa przednia: zwężona proksymalnie 30-40%, następnie w segmencie środkowym mostek mięśniowy zwężający światło naczynia do 75 %.Poza tym nierówności przyścienne, bez istotnych przewężeń. GO-Gałąź okalająca: drożna,z nierównościami przyściennymi bez istotnych przewężeń. PTW-Prawa tętnica wieńcowa: zwężona proksymalnie 40-60%, następnie w segmencie środkowym zamknięta. Obwód naczynia wypełnia s od LTW. Rozpoznanie : mostek mięśniowy wewnatrzwieńcowy. Dotyczy to mojej babci w wieku 76 lat. Taki wypis dostałyśmy ze szpitala. Jesli ktoś mógłby udzielić nam pomocy w wyjaśnieniu tego badania. Czy mostek mięśniowy to cośpoważnego. Z tego co czytałam w internecie to powoduje on uciskanie tętnicy wieńcowej i zaburzenia przepływu wieńcowego. W jaki sposób się to leczy?? Bardzo będę wdzięczna za pomoc.
zmiany poniżej 70% nie są istotne hemodynamicznie - nie są wskazaniem do leczenia zabiegowego (wyjątek - pień lewej tętnicy wieńcowej) mostek mięśniowy po prostu jest i tyle - nic się z tym nie robi. Próbowano to stentować, ale efekty marne - duża częstość restenoz (ponownego zwężania). Jeżeli mostek jest bardzo ciasny i powoduje objawy a pacjent ma operację serca z innego powodu, to kardiochirurg może naczynie uwolnić i zlikwidować mostek. Farmakologicznie niektórzy zalecają stosowanie antagonistów wapnia. Zmiana 60% w prawej tętnicy wieńcowej jest zmianą graniczną. Biorąc pod uwagę, że w dalszym odcinku naczynie jest zamknięte (prawdopodobnie przebyty zawał serca ściany dolnej), raczej nie ma wskazań do jej poszerzania. Ogólnie - wnioskując z opisu pacjentka powinna leczyć się zachowawczo (tylko tabletki)
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. W szpitalu zapisano m.in. leki Concor Cor 1,25 mg( 1 rano) + Diltiazem 30mg (3 X dziennie). Pacjentka ma 76 lat. Słyszałam ,że nie powinno się tych leków stosować razem tzn. z grupy betablokerów (Concor Cor) + antagonistów wapnia(Diltiazem). Proszę o radę czy łączenie tych grup leków jest bardzo niebezpieczne. ??? Lekarz kardiolog , u którego leczymy się (po wyjściu ze szpitala) nie potrafił tak dokładnie na to odpowiedzieć.. Zalecił odstawić Concor Cor. Sama już nie wiem, jak to możliwe ,że w szpitalu kardiologicznym zapisują te leki , a kardiolog w przychodni zalecił odstawienie jednego z nich.
Chciałabym zapytać drHemo o mostek mięśniowy.Mam 35 lat i zdiagnozowano u mnie 2cm mostek nad LAD. Jeden lekarz twierdzi że trzeba to przeciąć, a drugi by próbować blokera,i kamału wapniowego. Mam duże kłopoty z wysiłkiem (problemy z wejściem czasem nawet na 1 piętro - bóle i uciski w kl. piersiowej). Jestm 4 lata po zapaleniu mięśnia serca. Często boli mnie lewy bark i okolice serca (bardziej piecze niż boli). Ponadto mam arytmie. Zażywam betablokery i magnez oraz preductal (który nie wiem czy w ogóle coś daje). Czasem boję się że może mnie zacisnąć na dobre, nie wiem czy to jest rzeczywiście niebezpieczne. EKG spoczynkowe i UKG w normie. Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
gola -1012.2008 u mnie również po koronorografi stwierdzono długi mostek mięśniowy zawężający tetnicę 50% -75%.Dolegliwości sercowe zaczęły pojawiać mi się 15 lat temu w postaci bóli podłopatkowych,bóli pod pachą, ból i drętwienie lewej ręki.Czasami te bóle trwają od kilku minut do kilku godzin.Mam przy tym straszne lęki.Pocą mi się ręce i stopy.Nie wiem co w takim przypadku robić.Wzywać pogotowie ,czy czekać na śmierć. Biorę leki a mimo to bóle te wystepują.Byłam u trzech kardiologów.Dwóch z nich stwierdziło, że to nic poważnego mam tylko brac leki . Jeden natomiast stwierdził że najlepiej byłoby przeciąć ten mostek .Jeżeli ktoś ma podobne problemy proszę o pomoc.A może ktoś miał taką operację jak przecięcie mostka. Na czym to polega Błagam o pmomoc bo jestem u kresu wyczerpania nerwowewgo.Z powodu tego bólu nie mogę pracować i myśleć,a moi krewni mają chyba już dość tego mojego panikowania.
kris 31-07-2009 jestem cztery miesiące po przecięciu mostka mięśniowego nad lad. operację przeszedłem w zabrzu. dziesiątego dnia po zabiegu, będąc już w domu dostałem migotania przedsionków. kardiochirurg, który mnie operował stwierdził, że to typowe powikłanie po zabiegu. umiarowiono mnie dopiero 06-07-2009 kardiowersją. przez okres, kiedy migotałem czułem się fatalnie, lecz prawie nie odczuwałem bólów typowych dla okresu z przed operacji. teraz bóle powróciły. ponadto boli mnie lewe ramię i przedramię, czego wcześniej nie odczuwałem. kardiochirurg, z którym rozmawiałem kilkakrotnie stwierdził, że poprawa w takich przypadkach następuje rzadko - w 30%, ponadto zagrożenia zawałem nie było. szkoda, że powiedział mi to dopiero po operacji. bogatszy o doświadczenia i zaczerpniętą wiedzę stwierdzam, że zgoda na zabieg była w moim przypadku błędem.

I co dalej z tymi mostkami Waszymi??? Ja nie mogę brać leków i cały czas się zastanawiam czy moje 70% mostka nad LAD to dużo czy mało i co z tym dalej robić... dodam tylko że do 70% zawęża się po podaniu nitratów... z dolegliwości to odczuwam najbardziej tachykardię czasem jakieś pobolewanie bardziej wszystko siadło mi na psychikę - po prostu strasznie się boję . Stąd moje pytania do osób z mostkami: - co mówia na ten temat Wasi lekarze? - jakie jest prawdopodobieństwo wystapienia zawału serca u osób z mostkami? -jakie odczuwacie dolegliwości i czy się nasilają wraz z wiekiem? - Czy w ogóle mostek mięśniowy może być czynnikiem powodującym zawały u młodych osób? - Co z osobami, które nie moga brać beta blokerów i blokerów kanału wapniowego? Proszę o odpowiedź