Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból całego kręgosłupa (aż zatyka przy oddychaniu)

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczęło się od tzw rwy kulszowej (najprawdopodobniej) bo bolały mnie stawy biodrowe do tego stopnia że nie mogłam stąpać, chodzić, nawet leżeć ani się przekręcać z boku na bok, kasłać ani kichać. Obecnie objawy te troszkę ustąpiły ale pojawiły się inne gorsze. Mianowicie teraz kręgosłup na wysokości zapięcia od biustonosza boli mnie tak, że aż zatyka mnie z bólu przy oddychaniu. Najgorzej jest w każdej pozycji leżącej zwłaszcza nad ranem bo nie jestem w stanie spać. Objawy nasilają się od kilku miesięcy coraz bardziej. Chętnie pójdę do lekarza, tylko pytanie do jakiego specjalisty się wybrać w pierwszej kolejności? I co z tym zrobić by poczuć ulgę?

Najlepiej zrobić jak najszybciej rezonans lub tomograf kręgosłupa.Wynik pokaże ,co sie dzieje. Czy było badanie na osteoporozę,gęstość kości?Poziom wapnia, fosforu..we krwi,moczu..Jest takie badanie kręgosłupa na osteoporozę.Trzeba też mieć bad. krwi OB, CRP---ono wskazyje czy jest stan zapalny.No i oczywiście bad.Czynnik reumatoidalny.Morfologia z rozmazem.Z wynikami do neurologa,a on pokieruje dalej. Albo do ortopedy.W zal. od wyników.Przede wszystkim badania, które wskażą na przyczyne tego stanu.Nie wiem ile masz lat? I jeszcze zbadać poziom witaminy D.Nie wiadomo co to jest--jak wiek słuszny, to może być osteoporoza,a może zwyrodnienie kości kręgosłupa.Zwyrodnienie wykaże nawet zwykłe rtg.Jeśli to zwyrodnienie, to moga pomóc kąpiele siarczkowe w jednym z polskich uzdrowisk.Poczytaj o ich właściwościach.Sa bardzo skuteczne na choroby stawów i kości. Tylko jadąc na te kąpiel trzeba mieć w miarę zdrowe serce,nie b. zawyżone OB i CRP.I nie mieć nowotworu.Takie są przeciwwskazania.