Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Witam

sen

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem czwarty tydzień z nexpramem od kilku dni biore 20 mg. Dzis znowu mam dół, stresuje mnie byle glopota, nie wiem kiedy sie to unormuje...problem ze snem chociaż biore na noc dwie tabletki ddeprexoletu. Moze trzeba jeszcze czasu.... Moze ktoś ma podoopinie Czekam na wasze opinie

Gość novum adveniat

Podstawowa zasada, jaką pacjent powinien stosować to to, że jeśli jakikolwiek przepisany lek nie przynosi efektu, lub -co gorsza- przynosi efekt niepożądany, to w naszym własnym interesie jest zgłosić to lekarzowi prowadzącemu. Zdarza się bowiem, że lekarz przepisze lek, który nie działa dobrze na pacjenta. Oczywiście nie oznacza to, że nagle mamy przestać ufać swojemu lekarzowi. Takie *pomyłki* biorą się z tej prostej przyczyny - o czym gdzieś już tu pisałem- odpowiedni dobór leków jest rzeczą niezmiernie trudną, bo: po 1: każdy organizm będzie reagować inaczej na daną substancję po 2: każdy lek generuje jakiś skutek uboczny. O ile lekarz nie uprzedził Cię o skutkach ubocznych Nexpramu i o ile skutki uboczne utrzymują się zdecydowanie dłużej, niż powinny to zawsze zgłaszamy o tym lekarzowi. On wówczas oceni, czy skutki te utrzymują się zbyt długo, czy nie. Jeżeli nie utrzymują się zbyt długo, to trzeba przecierpieć pierwsze dni lub tygodnie (czasem może to trwać nawet do 2-3 miesięcy), tj. dać organizmowi czas na *przywyknięcie* do nowego leku. Jeżeli jednak skutki uboczne są zbyt poważne lub / i utrzymują się zdecydowanie za długo, wówczas lekarz zmieni lek. Tak więc bez obaw. Pozdrawiam.