Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyniki testu wysiłkowego czy sprawa jest poważna

agnksy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie bardzo chciałabym prosić o interpretację mojego testu wysiłkowego. Robiony był w celu diagnostyki choroby wieńcowej. Wnioski z badania sa takie: suma czasu wysiłku 7,02, obciążenie Maks.MET:8.60 Spoczynkowa częstość rytmu wynosząca105 bpm wzrosła do częstości maks.równej 169 bpm. Ta wartość odpowiada 100% maks.częstości rytmu dla danego wieku .Spoczynkowe ciśnienie tętnicze 130/90 wzrosło do maksymalnej wartości 210/100 mm Hg.Próbę przerwano ze względu na Limit HR. Podsumowanie : Arytmia :1 ExVe, Próbę zakończono przy obciążeniu 8,6MET i osiągnięciu limitu tętna. Na szczycie wysiłku uczucie ucisku za mostkiem. W zapisie EKG zmiany niedokrwienne ST powyżej 1 mm w odprowadzeniu III i AVF. Po zakończeniu wysiłku długo utrzymujaca się tachykardia od 120/110/min.Próba dodatnia klinicznie i elektrokardiologicznie. Wizytę mam za 2 miesiące a nie wiem czy to może być coś poważnego . Moja rodzina jest obciążona chorobą wieńcową (brat , mama, ojciec i rodzeństwo mamy). Proszę o nie wiążącą interpretację.

Gość JANUSZDG

Taki wynik próby wysiłkowej może wskazywać na występowanie choroby wieńcowej, ale tego nie przesądza. Z pewnością po próbie z takim wynikiem diagnozowanie będzie kontynuowane (pewnie wykonana zostanie koronarografia) i w końcu albo potwierdzi, albo wykluczy tą chorobę (bo to także jest możliwe). Pozdrawiam

Moja rada. Walcz o angiografię TK. Państwowy kardiolog powie Ci zapewne ,ze nie dają ,ale to nieprawda. Tu warto być upierdliwym. Chyba,ze w Twoim mieście nie ma możliwości,ale mam nadzieje,ze jest. Obniżenie ST to jeszcze nic takiego. Powodów może być kilka. Tomografia tętnic odpowie na najważniejsze. Czy masz chorobę wieńcową. Do tego zrobi dokładny wynik CalciumScore co przy koronarografii jest niemożliwe. Nie daj sobie od razu robić inwazyjnego badania skoro jest alternatywa.