Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca przy nadciśnieniu i bólu w klatce piersiowej

Gość asas

Rekomendowane odpowiedzi

Droga Pani Izabelo! Widzę,że bardzo Pani pomaga forumowiczom w kwestii interpretacji wyników echa serca.Mam do Pani podobną prośbę.Chciałbym jeszcze na początku nadmienić, że mam 23 lata, waga ok 65, wzrost 185.Rok temu wykryto u mnie nadcisnienie, w związku z tym biore betaloc zok 50 raz dziennie.Cisnienie po tym leku mam w granicach 130/80.Również rok temu miałem podejrzenie o nerwice, zrobiłem echo i inne wyniki (które zamieszczam poniżej).Do dnia dzisiejszego bóle w klatce piersiowej nie ustąpiły-czasem jest lepiej czasem gorzej, ale zawsze coś:( To tyle ze wstępu, teraz przejdę do sedna, więc:wynik echo serca: Wielkość jam serca: LP 32 mm, Lkr 49/s mm, PK 26 mm Grubość ścian: przegroda międzykomorowa: 9 mm, tylna ściana LK: 8,5 mm. Duże naczynia: szerokość aorty: na wysokości pierścienia:20 mm, część wstępująca: 26 mm. Zastawki: mitralna: płatek przedni nieco wydłużony, nadmiernie wiotki o podwyższonej echogeniczności, uginający się do LP z cechami niewielkiego wypadania. fala.E 76 cm/s fala.A 46 cm/s PG.max mm Hg PG mean: mm Hg, PHT ms MVA cm do kwadratu ( z PHT)MI-I st. aortalna:morfologia, funkce, przepływy prawidłowe. Vmax 128 cm/s PG max.6,8 mm Hg PG mean. mm Hg PHT AI trójdzielna, norma. Vmax cm/s TI- Płucna:morfologia, ruchomość płatków bez wyraźnych zmian. Vmax 95 cm/s, Tacc 193 ms PGmax mm Hg PHT ms PI kurczliwość:prawidłowa EF: 70% wnioski:niewielkie wypadanie płatka przedniego zastawki mitralnej z nieistotną niedomykalnością I st. wyniki badań: CHOLESTEROL całkowity:178 mg/dl HDL 47 mp%=26,4% LDL 109 triglicerydy 111 KREW glukoza 61 mg/dl mocznik 35 mg/dl kreatynina 0,9 mg/dl magnez 2,0 mg/dl Na= 143 mmol/L K= 3,82 mmol/L MOCZ ciężar właściwy 1025 , barwa żółta, odczyn kwaśny białko, cukier, aceton-ujemne urobilinogen-norma nabłonki-pł.poj. leukocyty:2 śluz ++ BADANIE TARCZYCY: TSH 3,09 fT4 1,21 fT3 2,53 lekarz powiedział, ze generalnie nie ma się co przejmować, biore wczesniej wspomniany betaloc zok50 oraz asoargin (sód+magnez).Sport kazał uprawiać jak dotychczas, nie ma przeciwskazan do wysiłku, ale ja sie boję bo klatka mnie często boli i boję sie zawału... Mam do Pani wielką prośbę o Pani interpretację, wiem,że trochę dużo tego, ale mimo wszystko liczę na pomoc. z góry serdecznie dziękuję.
Generalnie lekarz ma racje , echo ok, drobnymi zmianami zastawki mitralnej prosze się nie matrić , choć bywa,ze takie niewielkie zmiany dają zaburzenia rytmu , nieprzyjemnie odczuwane przez pacjentow. W badaniach labolatoryjnych trochę niskawy potas , warto tego pilnowac , bo moze wywolywac nadkomorowe zaburzenia rytmu , oslabienie i zle samopoczucie. Sport mozna uprawiać jak najbardziej. Pozdrawiam
Witam mam prosbe o onietpretacje wyników bo jakos nie moge sobie poradzic z ich wyjaśnieniem, M-Mode LVdD[cm] 4.88 IVSd[cm] 0,87 PWd[cm] 0,54 LVEdV[cm] 111,7 RVdD[cm] 2,3 La[cm] 2,55 Aorta[cm] 2,54 Podokr.sk.komór: AT[cm]140 Doppler zastawka: aortalna mitralna trójdzielna płucna Prędk[m/s]/grad.[mmHg]max 1,52/9,2 0,86/3,0 0,67/1,8 0,91/3,3 DT[ms] 167 Czas akc.prz.pł[ms] 140 Fala E 0,86 Fala A 0,56 E/A 1,54 IVRT[ms]90 Przepływy: Systemowe płucne 2D diam 1,83 1,92 VTI 30,77 17,57 HR 72 72 2D area 2,6 2,9 SV 8092,9 5086,9 CO 582,7 366,3 CI QP/QS 0,63