Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Beto zk, a samopoczucie i zmiana dawki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was :-) Mam pytanie odnośnie kwestii wspomnianej w temacie. Otóż kiedyś brałam pół tabletki beto zk 25 z powodu tachykardii. Mam też małą niedomykalność z.mitralnej. Później zwiększono mi dawkę na całą tabletkę 25 ale zrobiono to tylko na podstawie jednego badania pulsu u lekarza, bo akurat byłam zestresowana i miałam puls 110. Odkąd zwiększyłam dawkę na całą tabletkę 25 rano mam wrażenie, że po ok. 2 godzinach od zażycia jej i później również w godzinach popołudniowych nie umiem normalnie funkcjonować. Jestem strasznie słaba, puls nieraz 58, ciśnienie nawet 90/60. Zastanawiałam się czy mogę wrócić do dawki pół tabletki rano, czy nie byłoby lepiej. Ale muszę dodać, że ostatnio oprócz tachykardii mam również skurcze dodatkowe, a podczas zdenerwowania od razu wali i przeskakuje mi serce więc mam teraz dylemat czy mogę zmniejszyć tą dawkę czy lepiej tego nie robić... Na ostatnim holterze wyszły tym razem tylko nadkomorowe 115 szt, ale miewałam też komorowe i tachykardia puls 127. Nie wiem więc co robić, lekarze nawet nie proponują dodatkowych badań, zmiany leków itp... Nerwica również mnie lubi i jedno nakręca drugie.

Ja bralam betaloc zok 50 tez na tachykardie ale niestety efekty były marne puls miałam ok90 ,poprosiłam o zmianę lekarza na metocard 50 i biorę po pół tabletki,metocard działa szybko i w razie wysokiego pulsu biorę jeszcze połówkę.Musisz z lekarzem porozmawiać,ja również mam skurcze komorowee myślę ze to niestety przez nerwice!

A wiecie że niektórzy właśnie po betablokerach /braniu codziennym nie doraźnym/ mają potykania serca, przerabiałem to na sobie. Nie mogę brać codziennie tych leków bo mam dodatkowe skurcze, zamieranie serca na chwilę i podobne przyjemności. Po odstawieniu problem mija więc czasem warto podpowiedzieć lekarzowi bo nie każdy może na to wpaść. Wyczytałem to tu na forum że betablokery na niektóre osoby tak mogą działać. Po odstawieniu pozbyłem się wszelkich pobudzeń dodatkowych serca, no może 1 czy 2 na tydzień odczuję...