Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze serca - dodatkowe czy już coś innego?

Jagoda28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Pytanie mam odnośnie subiektywnych odczuć podczas nieprawidłowej pracy serca. Miewam dużo dodatkowych skurczów. Bez przyczyny albo w stresie lub po wysiłku. Standardowo odczuwam je tak, że serce staje na moment i po tym zabije mocno, aż czuć w gardle. Ale czasami, zdecydowanie rzadziej niż to co opisałam, dzieje się tak, że w okolicy serca czuję jakby się ono zdławiło, zrobiło dwa fikołki i jest to uczucie tak paskudne, że od razu wpadam w panikę i zaczynam źle czuć. Zastanawiam się co to jest za cholerstwo, bo zupełnie różni się odczuciami od standardowych dodatkowych. Holter zarejestrował dodatkowe ale podczas badania akurat nie było takiego *epizodu*. Help... Może ktoś coś wie na ten temat? Z góry dzięki ;-)

Napisałaś,że badanie holterem zarejestrowało dodatkowe skurcze a jednocześnie zaprzeczyłaś wiec nie wiem jak mam to rozumieć: *Holter zarejestrował dodatkowe ale podczas badania akurat nie było takiego *epizodu*.*.. ...ale jesli badanie holterowskie wykazało dodatkowe skurcze, kardiolog powinien określić jakiego typu one są, czy komorowe, czy nad komorowe i ile ich jest. W obu tych przypadkach nie stresowałbym się zbytnio, tym bardziej,że skurcze towarzyszą Ci sporadycznie. Może wynikać to z wielu czynników, stresu, nerwicy, niedoboru poszczególnych pierwiastków i witamin, a nawet czasem problemów z zoładkiem, nerkami czy też tarczycą. Lekarz powinien zalecić Ci badania podstawowych pierwiastków a także określenie hormonów tarczyc. Mozesz także wykonać echo serca by wykluczyć wadę morfologiczną i być pewną na 100% od czego dodatkowe skurczybyki się pojawiają:) Głowa do góry!!!

Przepraszam za to zamieszanie, chodziło mi o to, że holter zarejestrował dodatkowe skurcze nadkomorowe, które odczuwałam jako standardowe zatrzymanie serca i mocne uderzenie, bo to czułam podczas noszenia holtera, natomiast podczas noszenie holtera, stąd wiem że to właśnie były te nadkomorowe. Nie miałam natomiast tego epizodu z odczuciem *przewracającego, dławiącego się* serca, które mnie tak zastanawia więc dalej nie wiem co to było.