Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciśnieniomierz - rozbieżność pomiarów w krótkim czasie.

Gość hegemon

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam ok. 7 letni ciśnieniomierz elektroniczny naramienny automatyczny przyzwoitej firmy. kilka lat temu pokazywał mi podobne wyniki pomiarów robionych w krótkim czasie. ok 4 lata nie używałem go (używała raz na kilka dni matka - pokazywał jej podobny wynik). ostatnio jak nim mierzę pokazuje mi prawie zawsze wynik świadczący o nadciśnieniu ale....no właśnie czy może być tak że siedzę spokojnie i po 5 min zmierzę i mam 137 , odczekam 5 min w idealnej ciszy i spokoju i mam 151 i znowu 5 min przerwy w identycznych warunkach i stanie emocji i 138. Albo np w ciągu 30 min na jednej ręce 134 ,150 , 133 , 148.czy takie różnice są możliwe gdy nawet nie zmienia się pozycji ciała?? czy ciśnieniomierz się *zużył* ?

.....jeszcze jedno: mam na pewno o rozmiar za mały mankiet(to podobno zawyża wyniki) ale chyba nie powinno wpływać na rozbieżności. rozmiar od 22-32cm a ja mam w lekko zgiętej ręce 39cm. Pytanie moje dotyczny rozbieżności np przed chwilą pomiar skurczowy 150 ,a po 5 min 135.....bez sensu :(

W dniu 18.02.2019 o 15:02, Gość marta napisał:

Fajno działa Senior , babcia go urzywa i często jak u niej jestem w odwiedzinach to wyciąga ten ciśnieniomierz i mi karze sobie sprawdzać ciśnienie...:)

Mamy Senior-a od paru miesiecy i zdaje egzamin. Glownie uzywa mama która mieszka z nami, ale tez czasami sobie z mezem skontrolujemy cisnienie czy tam aby wszystko okej z serduchem. Proste w zrobieniu badanie, mankiet dobrze przylega do reki, wlaczenie badania to po prostu wcisniecie jednego guzika reszta robi się sama.

Witam, rozmiar mankietu jednak ma znaczenie, sama na sobie sprawdziłam, mierzę bardzo dokładnym aparatem (gruszka, manometr i stetoskop) sobie i swojej 14-letniej córce (ma lekkie nadciśnienie najprawdopodobniej po mnie). Gdy jej sprawdzam ciśnienie, wtedy zmieniam mankiet na pediatryczny-młodzieżowy na obwód ramienia 18-26 cm (jest bardzo szczupła i ma zaledwie 21,5). Niestety mój mankiet wyeksploatował się po latach i dopóki nie kupiłam sobie nowego, używałam tego mniejszego mankietu (mam obwód ręki 30 cm) i wyglądało to tak: przy pomiarach swoim mankietem dorosłym (22-32) mam zwykle ok. 125-130/80-85, czyli w normie, gdy natomiast mierzyłam tym mniejszym wychodziły mi naprawdę zawyżone wartości 145-150 lub więcej na 95-110, mojej mamie to już w ogóle wykazało potężne wartości nawet koło 200/140. W miniony piątek kupiłam mankiet rozmiar 25-36 i pomiary zarówno u mnie, jak i u mamy wróciły do normy. Tak więc przed zakupem ciśnieniomierza (nieważne czy manualny, czy elektroniczny) warto zmierzyć sobie obwód ramienia i dopasować mankiet. Za mały mankiet zawyża ciśnienie niekiedy dość znacząco, natomiast zbyt duży zaniża.

Pozdrawiam