Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadcisnienie bialego fartucha?

Gość Adam133

Rekomendowane odpowiedzi

Witam sytuacja wygląda u mnie tak, że gdy jestem u lekarza moje cisnienie wynosi nawet 170/100 i wyżej, przez ostatnie 3 dni mierzyłem swoje ciśnienie to wynosiło 134/84, 129/82, 132/82. Puls w granicach 70-78. Czytalem na temat syndromu białego fartucha, ale gdy jestem u lekarza nie odczuwam żadnego stresu ani strachu, normalnie rozmawiam i nie denerwuję się. Czy mozna miec przypadlosc jaką jest ten syndrom i wcale go nie odczuwać? Trochę to dziwne, ale mnie wiecej tak to u mnie wygląda.

Różnica w wartościach ciśnienia podczas pomiarów w domu a w gabinecie może być naprawdę wielka. Moje ciśnienie w domu miesci się w granicy do 120/80 a w gabinecie potrafię wykręcić 190/100! Zresztą nie tylko u lekarza. Mam duże skoki ciśnienia i tętna nawet gdy mierzy je ktoś niezwiązany kompletnie ze służbą zdrowia. Po prostu * udział osób trzecich * tak na mnie działa i też tego nie potrafię kontrolować. Przebadana jestem od stóp do głów i wychodzi na to że okaz zdrowia tylko nadwrażliwy układ nerwowy i już. Czasem ciężko żyć z tą dziwaczną fobią ale co mamy zrobić, każdy ma jakieś swoje fiku-miku w głowie, my mamy takie...

Tez bilam rekordy. Dziś była na badaniu medycyny pracy. 150 na 80. Biorę lek na uspokojenie ziołowy przed badaniem i git. Inaczej nic nie poradze a nie chce problemow. Jestem zdrowa i ciśnienie w normie. W domu mam aparat naramienny elektryczny do pomiarów i jak sama mierze norma.