Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy mam nerwice

Gość Nasusu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 22 lata od jakiegos czasu a konkretniej 6-ściu miesięcy około dostaje (chyba) napadów lęku i kołatania serca. Bardzo czesto połączone z dziwnym uczuciem w brzuchu i nie jest to ból to raczej skurcz, w sumie to powoli sie przyzwyczajam ale ostatnio do tego dfochodzi uczucie mrowienia prawej reki jakbym na niej cos mial np. zacisniety zegarek lub cos ciezkiego jestem wyczerpany moje serce bije naprawde bardzo szybko dziwne jest to ze zdarza sie to najczesciej wieczorami lub rankami Czy kto s moze mi powiedziec czy to objawy nerwicy ?

Tak spożywałem wcześniej duże ilości kawy około 6 kubków dziennie ale nie odczuwałem żadnych efektów tego zreszta bylo to kiedy miaem 17-28 lat teraz mam 22 w sumie przestalem pić colę piłem duzo ale miałem problemy z żołądkkiem więc zaprzestałem aktualnie nie spożywam napoi właśnie takich które pobudzają nawet herbaty ale ataki wciąż się zdarzają rzadziej ale wciąż , wcześniej było to bez tej prawej reki po prostu miałem zimne rece i stopy ale teraz tylko na prawej rece naprzedramieniu czuje jak bym mial na niej zegarek lub cos ja uciskalo ale nic na niej nie mam nawet zaczerwienienia

Dodam że było raz wzywane pogotowie bo miałem strasznie płytki oddech i miałem wrażenie że trace czucie w dłoniach badania krwi nic nie wykazały . Następnie ponownie u lekarza robione bylo EKG także nic podejrzanego, doktor nawet nasłuchiwał serce i wszystko w normie . A tarczyce nie mam pojecia ale zapytam się lekarza jakie badanie potrzebuje .Ogólnie ataki troche ustały jeszcze miesiąc temu myślałem że zwariuje miałem same czarne myśli przez to wszystko zatracałem wogóle sens wszystkiego tak mnie to dobijało . Do dziś wieczorami boje sie że nie bede mógł spaćbo jak takie ataki mnie zaczely napadac to zasypiałem nad ranem kiedy robiło się widno po prostu padałem ze zmęczenia

Cisnienie masz dobre?Zmierz dla pewnosci kilka razy i zapisz.Jaki tryb życia prowadzisz? Czy nie siedzisz całymi dniami przy komputerze?Na tarczycę proste badanie krwi TSH.Zimne stopy moga być od siedzenia i bezruchu.Jak z tym u ciebie.Krążenie w stopach można pobudzić gimnastyką:krążenia stóp w lewo i prawo,,rowerek,przysiady itd.Można też kupić takie drewniane wałki do masażu stóp.Kładziesz wałki na podłodze i jeździsz po nich stopami.Tak samo mozna dłonie masować i ćwiczyć.Na poprawe krążenia Venol.

Po pierwsze Dziekuje serdecznie za odpowiedź. Badania na tarczyce zrobie cisnienie mam za zwyczaj ciutke za wysokie czasem az nad to za wysokie , przy komputerze raczej spedzam czasu nie zbyt duzo, zawsze nawet jesli korzystam to robie sobie przerwe zeby sobie gdzies wyskoczyc. Ostatnio czesto chodze po domu czy gdziekolwiek i przez caly dzien czuje moje serce ktore po prostu bije zbyt szybko, bardzo czesto przeradza sie w taki wlasnie atak jaki mowilem nie zawsze ale w wiekszosci wypadkow. ostatnio wybudzilem sie ze snu spocony zimny i z sercem walacym jak nie wiem co czulem doslowne przerazenie. czesto zaczyna sie to od dziwnego uczucia w brzuchu tak jakby skurcza zmieszanego z uczuciem glodu

Aha i zapomnialem dodac o najgorszym objawie tego wszystkiego ktory totalnie mnie przeraza i nie nawidze tego płytki oddech i suchota w ustach przy takim ataku chocbym niewiem ile wypil mam tak suche usta płytki oddech a powietrze gdy oddycham wydaje sie słodkie dosłownie słodkie.

Nie myslales o wizycie u psychiatry? Ja mialam podobne objawy i robilam wszystko by nie dopuscic do siebie mysli ze to moze byc nerwica. Ale taki atak mnie zlapal straszny ze juz musialam zglosic sie do lekarza.. Chodze na terapie i lecze sie arrketisem. Pomysl o wizycie u psychiatry to nic zlego ja soe wzbranialam sama ze soba walczylam zeby tam pojsc..ale sie odwazylam i z placzem weszlam do gabinetu..