Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy to migotanie czy kolejny objaw tezyczki?

sakreble

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem za granica obecnie przez pare miesiecy, nie moge sie przebadac inaczej niz na pogotowiu a do tego trzeba isc z powodem ktorego nie jestem pewiem czy mam:) Jestem nerwicowcem ze zdiagnozowana tezyczka, napadowym czestoskurczem nadkomorowym (ataki raz na okolo 4 miesiace), skurczami dodatkowymi. Jak kazdy nerwicowiec jestem dokladnie przebadany. Nic poza tezyczka i napadowym czestoskurczem (nadkomorowym) nie stwierdzono lub *nie udalo sie zlapac* w badaniach Obecnie mam kryzys , duzo sytuacji stresowych, skurcze dodatkowe coraz czestsze ale rozumiem ze to nic strasznego dlatego nauczylem sie je ignorowac, czasami ich nie mam dniami, czasami mam jedno mocno odczuwalne pobudzenie raz na 5 minut. A teraz do rzeczy: wczoraj jak dotarlem do pracy poczulem sie slabo, co mnie zdziwilo gdyz wstalem wyspany, akurat niczym sie nie stresowalem - a droga do pracy i praca w sama sobie niczym mnie nie denerwuja - akurat lubie to co robie Przez mniej wiecej godzine czulem sie bardzo zle, pocily mi sie dlonie, czulem sie bardzo slabo, ledwo chodzilem. Sprobowalem zmierzyc puls , byl przyspieszony (~100) i do tego bardzo chaotyczny. Zachowalem jednak spokoj, wypilem troche wody i przeszlo po godzinie. Nie odzuwalem bolu w klatce piersiowej, oddech tez byl raczej normalny. Ostatnio coraz czesciej zauwazam u siebie napady nierownomiernego bicia serca, chaotycznego, czasami mam tak ze mam *prawie* normalny puls po czym nastepuje dziwne 4-5 uderzen w ciagu sekundy, lekki chaos po czym wraca do normy. Przypadkow naprzemiennego szybkiego i wolnego bicia serca ktore zawsze mialem w stresie (10 sekund puls szybki, potem wolny i na przemian ale zawsze rowny) nigdy nie bralem mocno pod uwage gdyz myslalem ze jest to po prostu efekt napiecia nerwowego. Jednakze ostatnie wydarzenia troche mnie martwia Jak myslicie czy to wynikalo jedynie ze stresu czy moglo to byc migotanie ? Zastanawiam sie czy nastepnym razem tez to zignorowac czy starac sie gdzies dostac i sprobowac zlapac to na EKG, a zadnego holtera ani EKG nie mialem od dluzszego czasu. - wiek 30 lat - cholesterol 150, cukier tez ok - krzepliwosc krwii mam na granicy - krew rzadka, dlugo krzepnie - cisnienie spoczynkowe 125/75 - puls z racji nerwicowca przerozny ale poznym wieczorem gdy wszystko jest ok spada ponizej 60 - nie pale , nie pije - echo ok, fizjologiczne fale zwrotne lekow nie biore, uzupelniam magnez i potas ktory czuje ze mi pomaga