Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników USG płodu

Gość Marta

Rekomendowane odpowiedzi

czy to cos groznego dla mojego dziecka? witam byłam dziś na badaniu usg wszystko jest w porządku jestem w 35 tyg ciąży ale doktor zaznaczyl jakaś nie uwagę odnośnie serce. mam skierowanie jeszcze na drugie usg. serce: serce czterojamowe poŁoŻone w obrĘbie klatki piersiowej,koniuszkiem zwrocone w strone zoladka. zaznaczona nieznaczna asymetria pomiĘdzy wielkoŚciĄ prawego i lewego serca na korzyŚĆ serca prawego.Ściana prawej komory wydaje sie byĆ pogrubiaŁa.pogrubiaŁe pŁatki zastawki trÓjdzielnej?.akcja serca miarowa.140/min czy to moze byc cos zlego? nie wiem jak zniosę to niepewność do kolejnego badania. zaznaczę,ze w ostatnich dniach miałam podwyższone ciśnienie ale biorę już leki moja pani doktor mi przepisała.
Przede wszytskim Marto staraj sie uspokoić wewnętrznie. twój maluszek odbiera twoje niepokoje. Od razu zanzaczam, ze nie jestem specjalistą, choć tematyka jest mi bliska . Najwazniejsza pozytywna wiadomośc, ktora potrafię odczytać, to fakt, iż serce jest czterojamowe i lezy w obrębie klatki piersiowej :) Na dodatek akcja serca jest miarowa. Z tego co wiem to serce noworodka bije około 130 razy na minutę. Pamiętaj, ze wszytsko zalezy od jakości sprzętu i doświadczenia osoby przeprowadzajacej badanie. Duzy plus, ze jesli lekarz ma jakiekolwiek wątpliwości zaznacza je i kieruje cię dla uspokojenia na dadatkowe badania. Nie piszesz gdzie mieszkasz, ale wartobyś wiedziała o dobrych ośrodkach referencyjnych w kraju : http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_diagnostyka_wad_serca.inc Normalnie ściana lewej komory jest na ogól dwukrotnie grubsza odściany komory prawej, co wynika z faktu, ze ta pierwsza wyonuje dużo większą prace. Ale dziecko rodzi się z większą komora prawą i dopiero z wiekiem powiększa sie komora lewa. pozwole sobie popytać wsród innych rodziców jaką posiadają w tym zakresie wiedze i wówczas spróbuję sie skontaktowac z Tobą. Jesli mozesz podaj swój adres e-mail. Pozdrawiam i yczę zdrowka oraz szczęsliwego rozwiązania. Głowa do góry :) Ola