Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Wanda

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zauważyłam skutków ubocznych po zastosowaniu leku. Mam złamany obojczyk i naderwane wiązadła w kolanie (noga w ortezie). Lek przyjmuję tydzień i tak jak kilku przedmówców mam uczucie lekkiego pieczenia po zastrzyku i małe siniaki w miejscu wkłucia.

Gość aniqstar

Witam. Ja biorę już 13 zastrzyk i też czuje pieczenie przez 1-3 min, ale na początku miałam straszne osłabienie trudno mi było dojść o kulach do ubikacji (zerwane wiązania w kolanie) i serce kołatało mi strasznie ale uspokoiło się ok. 8 zastrzyku. Mam tylko pytanie bo na ulotce pisze że wstrzykuje się w część poboczną brzucha a mnie mniej boli jak wstrzykuje ok. 5 cm od pępka czy to nie ma znaczenia ? Najgorzej jest jak trafi się chyba na żyłkę to boli i krew leci a potem siniak.

Ja mam podobnie jak przedmówca, gdy wstrzykuję bliżej pępka to mniej boli i nie robi się siniak. Natomiast bardziej z boku, to boli podczas zatrzyku i potem jeszcze kolejnego dnia gdy dotykam. Myślę, że to jest ok bliżej pępka, grunt, żeby podskórnie. Czy ktoś próbował w inne miejsce niż brzuch robić?

Gość niedoswiadczony

Ja jestem po 3 zastrzyku(teraz sam robie, pierwszy pielęgniarka w szpital) Ogólnie czuje lekkie pieczenie po zastrzyku ale ogólnie jest mi gorąco i pocę się ale to chyba nerwy bo bardzo nie lubię zastrzyków a mam skręconą kostkę i 3 tygodnie w gipsie

Witam, Mi również po clexane strasznie wypadaj włosy, robie zastrzyki od 30 dni i masakra, połowa włosów na szczotce ;/ co na to lekarze? dowiadywaliście się może czegoś na te temat? na ulotce nie ma nic na ten temat .... będę wdzięczna za odp! pozdrawiam! Aga

Ja już zakończyłam branie. 30 zastrzyków. Złamana kość śródstopia. Dzisiaj mi zdjęto gips. Objawy jak u innych - pieczenie do kilku minut, małe wylewy i siniaki, ale tak bylo na początku, potem chyba lepiej mi sżło robienie zastrzyków. Też mi włosy wypadają, ale ten problem miałąm już wcześniej, wiec nie wiem, czy mozna go bezpośrednio wiazac z lekiem. Niestety też miałam raz potworny ból serca w nocy...trochę mnie to zdzwilo (zero stresu, siedzenie w domu, czytanie ksiażek)...może to było wywyłane lekiem - nie wiem. Ciśnienia nie mierzyłam. Natomiast nie podobało mi sie branie tych zastrzyków...i powiem szczerze, ze raz na tydzien nie brałam, albo przesuwałam branie...Wtedy za to starałam się bardziej ruszać nogą i cały czas leżec/siedziec z noga w poziomie. Przy jakichkolwiek skutach ubocznych, dobrze jest zadzwonić do lekarza. Interesuje mnie tylko czy ten lek mozna tez stosowac jednorazowo na loty wielogodzinne?..Zapomniałam zapytać lekarza, a zostało mi jeszcze całe pudełko.

A ja sobie dziś wyszedłem ze szpitala po 3 dniowym pobycie bo dostałem migotania przedsionków - pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło i nie wiem od czego to było. Biorę co prawda kilka leków od psychiatry, które niby mogą zaburzać prace serca ale to już będzie 8 miesięcy jak biorę i małe dawki i nic się nie działo takiego. I właśnie w szpitalu oprócz kroplówek z lekiem na umiarowienie pulsu dostawałem zastrzyki przeciwzakrzepowe w brzuch. W ulotce pisze by wykonywać je naprzemiennie tzn. np. raz z lewej strony raz z prawej, żeby nie robić je cały czas w to samo miejsce. To że piecze to normalne , chociaż pewnie zależy to jak się wkłujemy to możę bardziej piec lub mniej albo też moze zależećto od szybkości wstrzykiwania. MAm jedego malego siniaka i takie małe czerwone plami w miejscu wkłucia. Teraz będę musiał sam wykonywać te zastrzyki przez miesiąc. A mnie pipy w szpitalu robiły zastrzyki jeden w odległości 1 cm od drugiego cały czas z lewej strony pępka tak w odległości gdzieś 8 cm od pępka. Pozdrawiam.

Ktoś tu wcześniej pisał żę po 6 kieliszkach wódki dostał rumieńców na twarzy i wini za to clexene i żę się lekko opił. Rumieńców to można dostać i po 2 kieliszkach wódki i zastrzyki nie mają nic do tego a 6 kieliszków po 25ml to jest 150 ml to przy słabszym dniu można sie tym troche zakręcić.

A no i w szpitalu głowa mnie raz pół dnia bolała tak na górze głowy. Ale to jeśli już to raczej może to było od Rytmonormu który mi tam podawali w kroplówce bo nawet w ulotce pisze że może głowa boleć i wiele wiele innych efektów niepożądanych może być.

Zadnych skutkow ubocznych po Clexane nie doswiadczam. A juz 150 dni codziennie. Fakt, raz na 4 pojawi sie siniak i szczypie co ktorys tam. Ale bez tragedii. Na pewno lepiej samemu wstrzykiwac niz jak pamietam pielęgniry w szpitalu. Mnie mniej boli po lewej stonie i dalej od pępka, indywidualna sprawa. Zeby tylko ta kosc sie w koncu zaczęła zrastac... Aha- alkohol jak najbardziej nie szkodzi, oczywiscie rzadziej, mniej, ale to raczej z przyczyn niezbyt częstego spozywania z powodu mniejszej mozliwosci i sensu wychodzenia. Słabe imprezy na 2 kulach :)

Biorę clexane 40 od 10 listopada (było już ponad 60 szt.), przede mną jeszcze 50 szt. Nie mam żadnych objawów ubocznych poza lokalnymi zasinieniami w miejscach wstrzykiwana, ale to dużo zależy od tego jak wkłuwam. Pionowe wkłucie na całą długość igły daje najmniejsze objawy, najgorzej wychodzi płytko i pod kątem.

Gość ewa1980

Witam, mam zlamany staw skokowy,biore juz 6ty zastrzyk Clexane 40ki ,mam podana metode podawania go (przez pielegniarke) żeby nie bolało.Podzielcie górną cześc ramienia na 3 czesci do łokcia-wstrzykujcie w środkową czesc pod kątem 90 st -nie szczypie nie robią sie sińce :) Mam tylko lekkie bóle nerek chyba po nim co mam robić ?