Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trzepotanie skrzydel motyla & przytykanie oddechu

Gość BUKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, od wielu lat borykam sie z problemem czegos co moge okreslic mianem trzepotania skrzydel motyla w klatce piersiowej przy jednoczesnym chwilowym przytkaniu oddeechy. Ta przypadlosc trwa u mnie od jakis 10 lat, w roznych sytuacjach (czasem w pracy, czasem wieczorem, w nocy nigdy mnie jednak nie wybudzilo). Czasami mam wrazenie ze brakuje mi tez magnezu bo czuje drganie powieki badz innych miesni, nieraz jednak *tylko* to serce mi dokucza. NIe jest mi przy tym slabo, czuje jedynie silny niepokoj. Takie trzepotanie zdarza sie w okresach naterzenia codziennie badz co drugi dzien (jeden max dwa razy dziennie), bywaly tez okresy np dwa tygodnie gdy nie wystepowalo wcale. Bardzo tego nie lubie, powoduje u mnie spory niepokoj. Poza tym mam problemy z zoladkiem (za zwyczaj zauwazam ze gdy akurat moj zoladek jest w gorszym stanie (czeste bole, uczucie ciezkosci, jelito drazliwe), mam tez czesto oblozony bialym nalotem jezyk (zapach z ust szczegolnie poranny tez pozostawia wiele do zyczenia...). Mialam wykonywane echo serca, mam niedomykalnosc zastawki mitralnej ale niewielka. Cisnienie niskie - za zwyczaj okolo 100 / 70, tentno mam wysokie ok 90. Lat 30, raczej siedzacy tryb zycia, popalalam ale bardzo rzadko, pije malo wody, okolo 2 kaw dziennie (nie mocnych) i ok 3/4 herbat (dosc mocnych). Jakie jeszcze badania powinnam wykonac? Bardzo dziekuje...

To co opisujesz może być dodatkowymi skurczami serca .A na pewno jest tzw.kołataniem serca .Warto przebadać hormony tarczycy .Często zdarza się ze dodatkowe skurcze wiążą się z kłopotami żołądkowymi -np.z przepukliną rozworu przełykowego .Więc tu wyjaśni sprawę gastroskopia ,Na początek proponuję zażywanie dobrego preparatu z magnezem i wit,B 6 ,czasem braki tego pierwiastka skutkują kołataniami

Poprzedniczka już ci odpisała,ale chcę ci jescze napisać o tym, aby jeść rzeczy lekkostrawne, nie pić napojów gazowanyxh i posiłki częstsze,ale mniejsze,nie najadać się. Tarczyce koniecznie sprawdzić.Usta płukac propolisem, i go połknąć., nie jeść słodkiego.Na jelta dobry majeranek z kminkiem .Nalezy kminek i majeranek zmielić w młynku na proszek, potem wymieszać i trzymac w słoiku.Proporcja wagowa 1:1. Należy używać po pół łyżeczki cztery razy dziennie.Proszku nie jeść łyżeczką , bo łatwo się zakrztusić! Najlepiej rozmieszać w letniej przegotowanej wodzie.I dopiero wypić.Kminek z majerankiem działają na jelita rozkurczowo i p. zapalnie.A z paszczy zappach to rzeczywiście może być od przepukliny rozworu przełykowego.Na to nie ma rady. Trzeba po prostu mniej jeść za jednym razem ,a po jedzeniu nigdy sie nie kłaść,ani nie siedzieć przez jakiś czas, tylko najlepiej chodzić lub stać.Po jedzeniu rozpiąć spodnie,aby nie naciskały na żołądek, bo wtedy całe jedzenie się cofa. Da się z tym żyć, tylko trzeba odpowiednio postępować.