Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Po koronarografii

Gość cinek37

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, Pytanie do znawców tematu. Kilka dni temu miałem robioną koronarografie z dostępem z tętnicy promieniowej. Na drugi dzień po zdjęciu opatrunku uciskowego zacząłem odczuwać ból w miejscu wklucia promieniujący do góry kilka cm. Zauważyłem, że bardziej boli gdy ruszam ręką lub trzymam ją do dołu. Sprawdziłem puls na tej tętnicy i wydaje mi się, że go tam nie ma. W drugiej ręce w tym samym miejscu wyczuwam go bez problemu. Oczywiście okolice samego wklucia są zasiniaczone. Macie jakiś pomysł co się dzieje i co zrobić aby tak nie bolało? Pozdrawiam

Tak, należy poradzić się naczyniowca, kardiolodzy wyprodukowali Panu prawdopodobnie zakrzepicę w tej tętnicy. Pytanie czy tętnica łokciowa jest drożna- powinna przejąć funkcję ukrwienia przedramienia i dłoni. Pytanie dlaczego koronarografia nie była robiona z dostępu przez tętnicę udową? Sprawa bólu w Pańskim przypadku jest pilna. Ból jest objawem niedokrwienia- a to może być groźne. Brak reakcji kardiologa w Pańskim przypadku jest brakiem profesjonalizmu.

Witam ponownie. W piątek 3 kwietnia byłem u lekarza. W trybie cito miałem usg dopler tętnic prawej ręki. Niestety tętnica promieniowa niedrozna na całej długości. Pozostałe póki co bez zakłóceń. Dostałem skierowanie do szpitala. Na izbie po konsultacji kardiologicznej i chirurga naczyniowego dostałem 10xclexane 0.8 oraz ketonal forte. Póki co nie widzą konieczności interwencji chirurgiczej. Oczywiście ręka po ketonalu przestaje boleć na jakiś czas.. Ale potem znów zaczyna. Jest lekko opuchnieta ale póki co jeszcze ciepła. Co dalej jak ból nie przejdzie??