Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia, częstoskurcz

Gość Iwona95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Dzisiaj postanowiłam napisać na forum ponieważ mam kilka nurtujących pytań których nie zadałam na wizycie kardiologowi. Mam 20 lat i dzisiaj kardiolog stwierdził u mnie arytmię i częstoskurcz. Po drugim badaniu holterem EKG wyszło że mam prawie 2 tysiące więcej uderzeń serca w ciągu doby niż powinnam (Czy to bardzo złe wyniki?). Do tego kaszel arytmiczny. Doktorka przepisała mi ConCor Cor 3,75 mg i Kaldyum 600 mg. Wcześniej zażywałam ConCor 5- po pół tabletki. Echo serca wyszło dobre. D-dimery również w normie. Morfologia dobra. Badania pod kontem hormonów, tarczycy też. Dlatego właśnie zastanawiam się skąd ta arytmia ? Czy przy arytmii trzeba ograniczyć wysiłek fizyczny? Czy można w małych ilościach, okolicznościowo spożywać alkohol? ( np lampkę wina do kolacji ) i w końcu czy taki częstoskurcz może być niebezpieczny? Co dalej jeśli leki nie pomogą? Następną wizytę mam dopiero za 3 miesiące, w międzyczasie kolejne ( trzecie już ) badanie holterem ekg. Zaczynam się coraz bardziej bać swoich dolegliwości a w domu nie mam z kim o tym porozmawiać ponieważ nie chce żeby rodzice widzieli że się tym przejmuje. Nie chce ich dodatkowo stresować... Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. Iwona