Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jakie badania serca mogę wykonać?

Incognito

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo wybieram się do szpitala na badania (EKG spoczynkowe, EKG wysiłkowe, USG serca). Jakie jeszcze badania dodatkowo mogę wykonać, aby prześwietlić pracę serca dokładnie? Chodzi mi głównie o specjalistyczne badania krwi dotyczące serca. Podstawowe (lipidogram, glukoza, TSH i wiele innych) mam zrobione. Proszę o odpowiedź, ponieważ chcę zrobić dokładne badania.

Witamy, podstawowym badaniem jest badanie wysiłkowe, może przybliżę trochę, jak wygląda: wykonań można je na bieżni lub na rowerku stacjonarnym. Osoba, która ma być poddana badaniu musi się odpowiednio przygotować - badanie należy wykonać w sportowym topie (w przypadku kobiet - jedynie panie o dużym biuście mogą mieć stanik sportowy), mężczyźni mogą je wykonać z odkrytą górą. Samo badanie trwa 20 minut, w jego czasie pacjent na przyczepione diody do klatki piersiowej. Wykonanie próby wysiłkowej ma na celu zdiagnozowanie zmian ukrwienia i czynności serca, podczas wysiłku fizycznego. W czasie wysiłku mogą w zapisie EKG pojawić się zmiany, które nie występują w zwykłym, spoczynkowym badaniu EKG - mam nadzieję, że nieco pomogliśmy. Pozdrawiamy www.kredos.pl