Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie tętno u 20 latki.

Gość nelia1602

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nelia1602

Witam, mam 20 lat. Gdy byłam mała w wieku ok. 6 lat stwierdzono u mnie szmery w sercu które z czasem zanikły i nie miałam od tego momentu przeprowadzonych żadnych badań kontrolnych. Czasami zdarzały się dziwne uciski w klatce piersiowej trwające tydzień, niezależne od pozycji w jakiej się znajdowałam, ból przy wdechu był największy jednak gdy poszłam z tym do lekarza rodzinnego ten nie zwrócił uwagi na dolegliwości, stwierdził że to od stresu związanego ze szkołą. Później dolegliwości pojawiały się już sporadycznie, zwróciłam uwagę natomiast na częsty ból głowy, i ciągłe uczucie zimna a także bardzo szybkie zmęczenie i osłabienie po nawet niewielkim wysiłku fizycznym np. niecałe 7 minus intensywnej gry w koszykówkę lub chociażby jazdy na rowerze. Z racji w badaniu ogólnym krwi i moczu nie wyszły żadne nieprawidłowości doszłam do wniosku że może faktycznie to od stresu. Jednak ostatnio miałam robione u higienistki szkolnej bilans na zakończenie szkoły i kobieta zwróciła mi uwagę dotyczącą mojego tętna. Ciśnienie miałam 60/120, a tętno w tym dniu ( bez żadnego wysiłku) 60 - przy czym Pani stwierdziła że norma jest od 70 i moje tętno jest stanowczo zbyt niskie. Poszłam z badaniem bilansowym do lekarza rodzinnego który tylko zmierzył ciśnienie i nie stwierdził żadnych nieprawidłowości bez jakiego kolwiek pomiaru tętna. Dziś znów byłam u higienistki w celu zmierzenia ciśnienia i tętna, a Pani znów oznajmiła mi że mam tętno tym razem 55 na minute, i radziła w jak najszybszym czasie zgłosić sie na badania EKG i ECHO serca. Moje pytanie, czy faktycznie tętno jest zbyt niskie i higienistka miała rację z tym EKG. O czym, może świadczyć tak niskie tętno u 20 latki, oraz czy to może mieć jakiś związek z chorobą z dzieciństwa ? Proszę o pomoc gdyż jestem bardzo zaniepokojona a terminy to kardiologów są naprawdę długie.

Badania nic nie bolą i każdy ma do nich jak najbardziej prawo. Skoro lekarz Cię zbywa a Ty się martwisz, poproś o innego a jeśli to nie możliwe, pamiętaj że każdy ma prawo do zmiany lekarza rodzinnego raz na pół roku. Na forum nikt Ci nie odpowie czy jesteś zdrowa czy nie. Ja bym na Twoim miejscu dążył temat do skutku, bo tylko będziesz się nakręcać jeszcze bardziej. Co do tętna, to wiadomo jakie może dawać oznaki. Możesz mieć bradykardie.