Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wylew krwi do mózgu - po 80rż.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moja Babcia ma 83 lata, miała wylew krwi do prawej półkuli mózgu, ma lewą stronę ciała sparaliżowaną, trochę rusza lewą nogą. Prawa strona w pełni sprawna, mówi racjonalnie (choć niewyraźnie) , normalnie *kontaktuje* , wszystko pamięta. Babcia jest silną kobietą (pomimo wieku) , na nic nie choruje , jeszcze sama drzewo nosiła! niestety cała prawa półkula mózgu jest zalana krwią, mówi że boli ją głowa, ale poza tym nic. Niestety lekarze twierdzą, że nie nadaje się na rehabilitacje, głównie ze względu na wiek. co robić? czy jest szansa na poprawe?

Oczywiście,że jest. Trzeba porozmawiać z kompetentnym neurologiem i jak najwcześniej zająć się rehabilitacją.Już teraz można jej masować ręce i nogi.Najpierw tylko dłonie, potem do łokci ...itd.Sprawną dłoń może ćwiczyć za pomoca gąbki, kóra będzie ćwiczyc zaciskanie pięści.Jeśli nie ma materaca p. odleżynowego, to zatatwcie,bo odleżyn mozna się raz dwa nabawić, jesli nie myją, oklepują pleców,pośladków,piet. Pod piety kółko trzeba podłozyć ze sklepu ortopedycznego.Zapytać babcie czy nie bolą ja pięty.W tym miejscu skóra jest b. wrażliwa,bop iety cały czas stykają się z prześcieradłem.Najpierw bolą pięty, a potem robią sie odleżyny.Trzzeba pięty myć,osuszyć i smarować.