Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy to może początek niedokrwistości?

Mela91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam niedomykalność zastawki mitralnej, wypadanie płatka i związaną z tym arytmię nadkomorową, mam 24 lata, jestem szczupłą kobietą. W ostatnim czasie objawy znowu mi się nasiliły doloegliwości, często mam duszności, szybko się męczę, boli mnie w klatce, pojawia się arytmia, mam niskie ciśnienie np. 95/55, 104/53 zawsze to dolne poniżej 60.. Wcześniej też miałam niskie ale nie cały czas od ponad dwóch tygodni.. puls w granicach ok 70 po niewielkim wysiłku np. chodzenie po domu czasem skacze do 110. biorę propranolol 10 mg rano i wieczorem. Lekarka skierowała mnie na kilka badań z morfologii trochę mnie zastanawiają parametry hematokryt 35,9 wcześniej zawsze 40,9 erytrocyty 4,01 wcześniej 4,53 hemoglobina 12,3 wcześniej 14,1 MCH 90 reszta chyba nie budzi zastrzeżeń dodatkowo żelazo 148 TSH 1,04 wcześniej 1.94 Czy te parametry są prawidłowe czy mogą być ewentualnie początkiem anemii? Czy ewentualnie mogłyby wpływać na arytmię?

Jak najbardziej anemia może nasilać arytmie,moje ostatnie wyniki również wskazywały na niedokrwistość lecz lekarz powiedział ze u kobiet jest to okresowo normalne i muszę uzupełnić niedobory,pilam sok z pokrzywy i zakupiłam hellafer i teraz wyniki mam ok.Spróbuj najpierw diety bogatej w żelazo i powtórz morfologię.