Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Concor cor pogarsza ciśnienie?

Gość kardixx

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, w związku z moim stale wysokim ciśnieniem i tętnem (bezpośrednio po obudzeniu mam około 140/80 i 75-80 tętna, a w ciągu dnia na chodzie ciśnienie podobne i tętno 90) lekarz przepisał mi concor cor 2,5 - 1 raz dziennie. Wziąłem wczoraj - ciśnienie pod wieczór wynosiło 135/55 i tętno 73, a dzisiaj po drugim dniu po tabletce, wieczorem zauważyłem pęknięte naczynko w oku. Zmierzyłem ciśnienie i mam 150/60 i 76 tętno spoczynkowe. Czy to normalne, że przez pierwsze dni leczenia są takie słabe wyniki? To chyba źle, że lek obniża mi ciśnienie dolne (które miałem prawidłowe), a górnego nie rusza, a być może nawet podnosi. Czy naczynko mogło mi pęknąć właśnie z tego powodu, że mam teraz większą różnicę pomiędzy ciśnieniami niż przed leczeniem? pozdrawiam

Gość Znawca tematu

Naczynko mogło pęknąć od wyższego ciśnienia ale też od niepotrzebnego przecierania oczu na siłę.Spróbuj obniżyć ciśnienie naturalnie poprzez magnez i potas w diecie,np 2 średnie jabłka dziennie Ziemniaki i marchewka gotowana na parze,pomarańcze,groch,fasola woda mineralna.A jak to nie pomoże to kup sobie w aptece aspargin i bież tyle ile tam pisze.Acha sól to czynnik ryzyka nadciśnienia a jest ona w dużych ilościach w pieczywie(100gr. chleba to 1 gr. soli)