Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie trójglicerydy i cholesterol

Tommy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Wiem, że temat był juz opisywany, ale poruszę go raz jeszcze. Otóż mam podwyższone trójglicerydy na 497 i cholesterol na 250 oczywiście stosuje dietę, ale tylko spadam na wadze i nic poza tym. Jestem osobą szczupłą więc nie na rękę mi dodatkowa utrata wagi,a wręcz pasowało by mi przytyć. Lekarz zapisał mi tabletki Lipanthyl, ale nie bardzo chcę się tym truć bo może jeszcze przez to siąść wątroba. Może ktoś pomoże mi w tej kwestii ? Bardzo proszę.

Witaj TOMMY Jestem po dwóch operacjach serca. Biorę statyny ponad 10 lat. należę do tej grupy osób, którym dieta nie wystarcza by utrzymywać cholesterol i trójglicerydy na właściwym poziomie. Dla ciekawości dodam, że moja żona nie ma problemów z cholesterolem. Są to uwarunkowania genetyczne. Z całą mocą stwierdzam, że bez statyn mój cholesterol był bardzo wysoki groził mi rozległy zawał- miałem 3 by-passy. Proponuje stosować się do zaleceń kardiologa. Dodam, że leki przeciw cholesterolowe należy brać na noc, bowiem wątroba sama produkuje cholesterol właśnie w nocy i leki mają jej w tym przeszkadzać. Rady na forum są tylko radami, natomiast zalecenia kardiologa, czy kardiochirurga powinny być miarodajne. Pozdrawiam- Stanisław

Witam. Stanisław ma rację, może to być nadczynność tarczycy skoro chudniesz.U mnie jest niedoczynność i cholesterol sięgał 400,na nic była dieta , ruch ,pocieszające było to,że przy koronarografii wyszło, że nie mam żadnych złogów ,moje żyły były jak u nastolatki a miałam wtedy 58 lat.Byłam też osobą szczupłą ,obecnie trochę przytyłam,ponieważ zamiast leku na tarczycę i cholesterol stosowałam zioła.Muszę jednak wrócić do leków ,za duże ryzyko,bo znów cholesterol i TG się podniosły.Zeby się leczyć musisz wiedzieć co dzieje się w twoim organiżmie, tylko badania to wykażą, życzę wytrwałości i szybkiej diagnozy.

Dzień dobry, leki na cholesterol to jedne z najbardziej szkodliwych leków na rynku farmaceutycznym i to nie jest żadna teoria spiskowa dziejów. Blokują one tylko i wyłącznie syntezę cholesterolu w wątrobie, a nie likwidują blaszek miażdżycowych, które są w tętnicach- tzw. miażdżyca tętnic! Mało tego, leki te są bardzo niebezpieczne, ponieważ mają groźne dla życia i zdrowia skutki uboczne! Proszę Państwa wysoki poziom cholesterolu nie ma nic wspólnego, nigdy nie miał i nie będzie miał absolutnie nie ma nic wspólnego z MIAŻDŻYCĄ. Miażdżyca jest wynikiem stanów zapalnych tętnic i niewłaściwej gospodarki wapniowej. Przecież w tętnicach ludzie nie macie cholesterolu!!!!!Wystarczy znać podstawy biochemii żeby przestać wierzyć w te bajki!!! Blaszka miażdżycowa ma strukturę kości, jest twarda, a nie miękka jak tłuszcz! Obniżanie na siłę cholesterolu jest bardzo niebezpieczne, powoduje wiele powikłań- problemy z pamięcią, z układem hormonalnym, ukłądem krązenia,skurcze nóg, zawroty głowy, cukrzyca, stany zapalne stawów. po drugie należy się zastanowić dlaczego wątroba produkuje za dużo cholesterolu, nalezy znaleźć przyczynę dlaczego tak jest i ją zlikwidować, a nie likwidować objaw- czyli zaniżać sztucznie parametry gospodarki lipidowej. Znam osoby, które mają *właściwy poziom cholesterolu* a mają miażdżycę i to zaawansowaną!!! Nie polecam zażywania statyn nikomu, bo to gwóźdź do trumny. Poza tym już w USA mówi się oficjalnie, ze wysoki poziom cholesterolu wcale nie jest niebezpieczny i że cholesterol nie powoduje miażdżycy. Proszę poczytać: http://tcmlena.pl/?page_id=79 Pozdrawiam serdecznie Lena

Cholesterol od razu też nie znikie. Trzeba dać czas organizmowi by go wydalił. Możesz spróbować suplementacji naturalnymi preparatami. Na przykład jest Oeparol który zawiera olej z wiesiołka, a tym samym kwasy omega 6. Jest dość skuteczny więc może warto by się zainteresować czymś takim?

Ciekawe rzeczy mowicie tez nie jestem przekonana do tych tabletek na cholesterol tym bardziej ze to jakas epidemia prawie kazdy po 50je zazywa Ja mam jedna tetnice przytkana ale rozszerzona przez stenta i moj kadriolog ledwo sie zgodzil zebym nie brala statyn Obnizylam cholesterol przez diete spadl mi do 180 Ale jak si pizbyc blaszek chce sprobowac kuracji Tombaka cytryna miod i czosnek taka nalewka A wy jak uwazacie?